Annons
Nyheter

Ännu fler svenska mackor att älska

Nyheter • Publicerad 1 juli 2008
Ännu fler svenska mackor att älska
Ännu fler svenska mackor att älskaFoto: 

Det finns gott om härliga, svenska mackor som jag borde ha haft med i min nominering av de godaste mackorna, menar många av mina läsare. Och jag måste hålla med i några av fallen.

Erik hörde av sig och frågade varför jag helt nonchalerar det svenskaste av det svenska; knäckebrödet.

Annons

Slarvigt av mig, det medges. Ty jag kan genast tänka mig delikatesser där knäckebröd är inblandat. Vad sägs om kalla, stekta abborrfiléer med några skivor kall nypotatis på knäckebröd? bättre kan det nästan inte bli. Och bara kall nypotatis med eventuellt några skivade rödbetor på knäckebröd duger också bra.

Birgitta från Söderslätt vill slå ett slag för köttbullsmackan med rödbetssallad. Det måste jag också hålla med om, förutsatt att det är riktigt goda, hemlagade köttbullar förstås. Hon hyllar också den varma mackan med skinka och ost. Helt rätt! Det är ett slags mellanting mellan middag och lunch, snabbt och nekelt att göra och rejält och mättande. Men det är faktiskt en fransk macka från början; Crock Monsiuer.

Min gamle bekant sjökocken ringde och påpekade att det svenska brödet är väldigt sött och vårt pålägg typ medvurst är syrligt – sött och syrligt går bra ihop men till exempel vitlök och sött bröd inte fungerar särskilt bra. Han tror att köttbullsmackan och räkmackan är de populäraste mackorna.

Jo, räkmacka är gott, det år jag en bara för några dagar sedan. Bara ett salladsblad, en stor näve färska, nyskalade räkor, en skvätt citron och så rejält med äkta majonäs. En del vill också ha ägg och sparris och lite av varje men jag vill att räkorna ska dominera.

Men frågan är om vi ska räkna räkmackan som svensk? Är den inte väldigt dansk? Precis som en smörgås med rostbiff, rostad lök och remouladsås?

Vi har också missat årets kanske största smörgåstillfälle, åtminstone för mig. Det är till jul när det första vörtbrödet kommer och den holländska edamerjulosten – det är en smakkombination som är hänförande. Även en skiva julskinka på vörtbröd är kalasmat.

Numera finns det gått om alternativ till vårt söta bröd – surdegsbröd, danskt rågbröd, tyskt, mörkt bröd och så vidare. Då kan man plocka fram vitlökssalamin och oliverna och göra lite eldigare mackor.

Till sist får vi inte glömma jägarmackan som lanserats av bland annat Jan Guillou. Den består av en riktigt tjock skiva helt vanlig limpa med några bamseskivor, rå falukorv. Skölj gärna ner med ljummet brännvin...

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons