Annons
Nyheter

Ännu fler röster om "len"

Nyheter • Publicerad 25 juli 2007
Ännu fler röster om "len"
Ännu fler röster om "len"Foto: 

Det forsar in texter och tankar om Österlen och Söderslätt. En viss avmattning märks i väster men som vi tidigare konstaterat finns där inte mycket mer att tillägga. Eller?

I dag släpper först fram Margaretha Laike som kommenterar den språkliga sidan av saken:

Annons

"Len" tror undertecknad skall tolkas som "hållet"; "riktningen". "Len" i betydelsen "leden" känns lite konstruerat efter som ordet led för väg knappast förekommer dialektalt.

På skånsk dialekt (avser den sydostskånska, som är den jag är bekant med) kan "le" betyda två saker. Antingen betyder det ungefär "grind" (som i "le-hull" som är grind in till exempelvis en betesmark). I detta fall heter det leed (alltså ett le, det le-et) i bestämd form.

I fall nummer två är "le" det samma som "ledd" på svenska. Alltså när man talar om den eller den ledden (ex "lägg tyget på den andra ledden", i vilken "ledd" rör sig den eller det, osv). "Ledd" blir på skånska "le", och i bestämd form "le-en". Till exempel kan man ju säga "po den annra leen" när man menar "det andra hållet", "den andra riktningen". En människa kan också vara "på den annra leen" när man talar om hennessinnesstämning. Namnet Österlen tolkar jag som något som ligger i ostlig riktning.

Tack för det, Margaretha Laike. Och så kommer författaren och urösterleningen Tomas Löfström med ett gott boktips. Jag har boken själv och delar Tomas rekommendation. Den bör finnas på biblioteket, annars är det skandal.

"Vill bara tipsa om min bok "Österlen - landskapet i litteraturen" som alltså är en kommenterad antologi med österlenlitteratur (från Linné till Lundell). Där finns ett särskilt avsnitt som heter "Provinsen som växte - Begrepp och gränser" med tre av de viktigaste urkunderna v g definitionen av Österlen och hur området så småningom växte från Ingelstads och Järrestads härader till att inkludera även Albo. Det är skildringar av Nils Gustaf Bruzelius (1876), Theodor Tufvesson (1927) och Piraten (1953).

Av dessa texter tycker jag det framgår rätt tydligt att Österlen, precis som Stieg Eldh påpekar, är ett relativt begrepp, i den meningen att det ursprungligen handlar om en riktning snarare än ett exakt avgränsat område, dvs "på den ledden eller le"en", åt det hållet, österut...

Nu närmar vi oss pudels kärna och jag får väl börja tänka om lite när det gäller det där med vägen mellan Ystad och Brösarp, eller?

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons