Annons
Nyheter

Annorlunda vattenglas på Köpmansmagasinet

Det kan låta lite genomskinligt, men det är faktiskt glasets år i år. Och det understryker man på Trelleborgs Museum, som lånar Köpmansmagasinet i Smygehamn i sommar för att visa skimrande verk av den svenska Glasakademin.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2002
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD:TOMAS NYBERG "Glasets år" är en proklamation på EU-nivå, med anledning av att amerikanska Glass Artists Society i år förlagt sitt möte till Amsterdam och samlat "glasvärlden" till Europa. Christian von Sydow, glasformgivare som driver egen studio i Smygehamn tillsammans med frun Ulla, är ordförande för svenska Glasakademins 30-talet medlemmar. 28 av dem kan man se på utställningen "Vattenglas" som har vernissage på Köpmansmagasinet klockan 19 på onsdagskvällen. Sedan visas den på Magasinets övervåning fram till 4 augusti. Temat valdes med tanke på södra Östersjöns närhet, ett vågstänk bort nedanför Magasinets fönster. Följaktligen har exempelvis Christian von Sydowm sandgjutit och slipat halva ellipser som ser ut som hajfenor, medan den i Sverige verksamme japanen Hitoshi Kakizaki fyllt sin glasskulptur med vatten. Studioglasets svenska pionjär Åsa Brandt har skapat ett slags glasgobeläng av det blågröna verket "Istället för torsk". De flesta har ingen aning om vad studioglas är, och vad som skiljer en konstnärs verk från glasbrukens. Det är delvis därför Glasakademin satt samman den här samlingsutställningen. - Studioglaset görs av de fria glaskonstnärerna utanför bruken, förklarar Christian von Sydow. Där är man inte bara en formgivare som ritar skisser och sedan låter ett skickligt arbetslag blåsa och skapa själva glaset, utan upphovsmannen är själv både konstnär, formgivare och producent. - Det man vill är att nå full frihet, få jobba med det man vill. Man behöver inte låta sina idéer stötas genom styrelser och säljkårer, säger Christian, som på åttiotalet jobbade som formgivare för klassiska Kosta-Boda. Han tror på sommarens utställning som ett lättillgängligt sätt för svensken i gemen att komma i kontakt med spännande, fritt skapat glas. - Våra medlemmar hittar man från Smyge i söder till Lappland i norr, berättar han. - Så glasriket är inte Småland, utan hela riket!

Tomas Nyberg tomas.nyberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons