Nyheter

Anne Lundberg blir julvärd i tv

Skånska Anne Lundberg blir årets julvärd i Sveriges Televison. Den populära progamledaren som är bosatt i Skurups kommun är framför allt känd för sin insats i det populära Antikrundan.
Nyheter • Publicerad 20 november 2007
Anne Lundberg blir årets julvärd i SVT. Bild: Scanpix
Anne Lundberg blir årets julvärd i SVT. Bild: ScanpixFoto: 

 Mediaintresset är stort kring SVT:s julvärd. Kamerorna smattrar, kön är lång. Men Anne Lundberg har varit med förr. "Antikrundan" som hon varit programledare för i flera år, är en av SVT:s största succéer genom tiderna.

- Jag hoppas jag kommer att bli en varm, glad och trevlig julvärd.

- Visst, det kan man ju jnte veta i förväg. Jag kanske drabbas av Tourettes syndrom eller nåt. Men det är min ambition att vara ett trevligt sällskap.

 Att vara julvärd i SVT innebär ju framförallt att man efter en tradition fastlagd av Arne Weise tänder ett juleljus och sänder några vackra ord några minuter i tre på eftermiddagen innan Kalle Anka drar i gång. Det är ett hedersuppdrag, som gör att man skriver in sig i tv-historien. Men uppdraget har en klar baksida: det går inte att fira jul med familjen, för man sitter i rutan hela kvällen.

- Jag tar med hela familjen upp och så bor vi här i Stockholm. Jag skulle tippa att min sambo och mina barn följer med mig till tv-huset och så käkar vi lunch här och de får se studion. Sen åker de nog hem och firar jul med våra släktingar här i Stockholm.

- Det tror jag absolut inte. Det skulle inte funka. Man får ta den efter klockan 12, när kvällen är slut. Om man tycker att det är viktigt.

 Julvärdskapet innebär också en evig jämförelse. I 30 år satt Arne Weise på samma stol på julafton. Men Anne Lundberg ser inte Arne Weises skugga som en tyngd runt halsen. Snarare tvärtom. - Han var väldigt trygg. Väldigt folkkär. Han var julen personifierad och det kommer ingen av oss andra julvärdar att bli. Vi sitter ju bara ett år. Arne Weise kommer alltid att vara julens julvärd för mig, om jag ska vara helt ärlig.

- Mina barn. Mina barn och... mina barn. Men jag kommer ju att träffa dem under dagen, så det är ingen fara. Alla andra jular ser ju väldigt lika ut egentligen, så det här kommer att bli jättekul. Den här julen kommer jag att minnas hela livet.  TT    

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.