Nyheter

Anna tillbaka med superschlager

Nyheter • Publicerad 1 februari 2007
Drygt två decennier efter ABC är hon tillbaka i Melodifestivalen, piggare och gladare än någonsin.
Drygt två decennier efter ABC är hon tillbaka i Melodifestivalen, piggare och gladare än någonsin.Foto: 

Det har gått två decennier sedan hon sist deltog i Melodifestivalen. Men nu är Anna Book tillbaka. Med en ny specialskriven låt, en färsk danskurs i bagaget, och en egen slogan:

– Ja, det har ju blivit så, åtminstone när jag beskrivit låten. Den är som jag – pigg och glad, skrattar Anna, som verkar vara på toppenhumör under torsdagens presskonferens.

Mycket har förändrats inom schlagern sedan Anna var med på åttiotalet. Utöver turnéformatet med fyra deltävlingar och en stor final är axelvaddarna borta, och exponeringen har blivit enorm. Numera är det hög status att sjunga i Melodifestivalen, på Annas tid var det snarare tvärtom.

– Det är stort nu, stor scen framför allt, det blir mycket mer utrymme för dans än jag hade väntat mig!

Numera är hon ju inte bara känd som sångerskan bakom landsplågan ABC, utan också som "Let's Dance-Anna", och nu senast dök hon upp som programledare i Tv4:s nya program som utspelas bakom kulisserna på just tittarsuccén Let's Dance. Men i grund och botten betraktar hon sig fortfarande som sångerska.

– Jag är ju sångerska från första början, säger hon och vänder sig mot upphovsmannen Thomas G:son, för vi ska väl inte berätta hur illa du sjöng på demon?

Låten Samba Sambero, som också den går lite i dansens tema, är en riktigt klassisk "superschlager" och var specialskriven just till Anna Book.

– Ja, när jag kom hem en helt vanlig eftermiddag så låg det ett mail i inkorgen från Thomas om att han skrivit en låt till mig, och när jag hörde den första gången tvekade jag inte en sekund på att vi skulle skicka in den.

Från början var det tänkt att hennes partner från Let's Dance, David Watson, och hans fru, Malin Watson, skulle medverka på scen som dansare, men det hanns dessvärre inte med. Så Anna får klara av dansen själv på lördag, men först ska hon hem till hotellet och sova ut.

– Det är ju A och O, säger Anna Book och ler sådär innerligt glatt som bara hon kan.

Oscar Sundell

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.