Annons
Nyheter

Anna Hjelm: ”Hemska semesterhelvete”

Jag hatar semester! Själva ordet inger en hemsk känsla av, att för att ha en riktig semester måste man känna att ens vardagsliv på något sätt inte räcker till för ett lyckligt liv vilket är en avskyvärd tanke. Hellre än att hypa semester några veckor om året skulle man ju vilja ha en situation där man trivs och har det bra året runt, även om man längtar efter att göra en särskild resa eller drömmer om att se en annan plats ibland.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2012

Det otäcka med semestern är också att tanken på den laddas med totalt orealistiska förväntningar - man ska ju stoppa in ett helt års dos av lycka, avkoppling och energitankande i max fem veckors njutningsorgie på paradisliknande plats. Bäddat för besvikelser, krossade drömmar och skilsmässa eller efterlängtat andningshål? Det beror naturligtvis på hur man är som person och kanske framför allt hur man hanterar sin månad i frihet.

Jag vill slå ett slag för den lilla semestern. Inte den lilla semestern som i "vem behöver Toscana när man kan paddla runt Mälaren"; det är naturligtvis oändligt mycket tråkigare att bli biten av mygg i Södermanland än att dricka vin i Italien. Jag menar snarare de små delarna och detaljerna av semestern, hur de ofta får stå i skuggan för något stort huvudsyfte eller mål som sällan är det roligaste eller mest minnesvärda.

Annons

När man blir gammal är det inte de stora sakerna man minns utan de små, sade någon vis person för länge sedan, och det stämmer när man kommer hem från semestern också.

Förstör inte hela sommaren genom att planera den perfekta semestern för den perfekta semestern kan inte planeras fram; den kommer bara till den som redan lyckats anamma ledigetens laissez-faire-attityd.

När den där charmiga hunden på en bakgata i Rom plötsligt smäller högre än Colosseum och fyller fotoalbumet och minnet i år efteråt, så vet man att man lyckats fånga ett litet viktigt ögonblick.

Devisen "det blir aldrig som man tänkt sig" stämmer sällan så väl som på semestern, och för att ytterligare försvåra för oss själva stressar vi gärna upp oss så mycket över detta faktum att vi inte ens reflekterar över, att annorlunda än vad man hade tänkt sig inte alltid betyder sämre. Ganska lätt kan man då skapa ett litet semesterhelvete för sig själv och alla andra. Ångesten över en potentiellt misslyckad semester får en att önska att man var tillbaka på jobbet. Cikadornas sång blir ett ljud i bakgrunden som man vänjer vid och snart inte hör. Colosseum är stängt och man irrar vilse in i någon gränd som luktar konstigt där det bor en trebent hund. Den har säkert loppor.

Anna Thulin
Anna Hjelm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons