Annons
Nyheter

Animerad pristagare

Nyheter • Publicerad 2 februari 2006
Bild: Björn Larsson Rosvall / EXPONERA
Bild: Björn Larsson Rosvall / EXPONERAFoto: 

Per Åhlin, animatör från Hököpinge, gläds över att ha fått det första barnfilmpriset "Gullspiran" på Guldbaggegalan i måndags.

– Jättekul, kommenterar Åhlin. Jag hoppas de andra på Pennfilmstudion tycker det också, för det är de som har gjort jobbet.

Annons

Per Åhlin är mannen bakom filmer som Dunderklumpen, Karl-Bertil Jonssons julafton, Resan till Melonia och flera Hasse å Tagesamarbeten som I huvet på en gammal gubbe.

– Priset känns väl som en uppskattning av det man gjort, så klart, berättar per Åhlin.

– Men det är inte lättare att göra film i dag än det var för 40 år sedan och det borde det väl vara. Det är alltid samma traggel med finansiering. Tekniken borde ha gjort det billigare, men det blir det bara om man skickar produktionerna utomlands. Jag undrar hur den svenska filmarkåren hade reagerat om man gjorde så med vanlig spelfilm!

Vad tror du att instiftandet av ett barnfilmspris kan ha för betydelse?

– Det känns som att det är ett pris som pekar framåt på något sätt. Kanske kan det ha betydelse för en yngre generation filmare. Det har inte rått så vidare bra klimat för barn- och ungdomsfilm i Sverige, trots att det står i Filminstitutets avtal med staten att man ska prioritera sådant.

– Kanske är det här en markering från Filminstitutet att man vill satsa på ett annat sätt.

Lars Thulin

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons