Annons
Nyheter

Änglagård goes to England

I sin nya film "Queen of Sheba’s pearls" har Colin Nutley övergett den svenska landsbygden för den engelska. Men regissören själv är trots det säker på sin sak: - Det här är en svensk film. En svensk film om England.
Nyheter • Publicerad 22 december 2004
Colin Nutley anser att "Queen of Sheba’s pearls" är hans mest personliga film hittills. På juldagen går den upp på svenska biografer. @08 Bildbyline:bild: jack mikrut/pressens bildFoto: 

För första gången på över 20 år har Colin Nutley gjort en film i sitt hemland. I "Queen of Sheba’s pearls" gör han upp med sin egen uppväxt efter andra världskriget i England på 1950-talet. Helena Bergström spelar svenska Nancy, som anländer till en familj i liten by på landsbygden med en hemlighet i bagaget. Hon vänder snart upp och ner på tillvaron, eftersom hon är på pricken lik en av familjens systrar, som dött åtta år tidigare.

– Mitt produktionsteam hade varit på mig under lång tid och frågat när vi äntligen skulle åka till England och göra en film? Och jag hade haft idén ett tag. Det var dags helt enkelt, och inte så dramatiskt som man kan tro.

Annons

– Både bra och dåligt. Det är klart att det kändes skönt att vara hemma och kunna gå och köpa fish&chips var som helst – man saknar ju de mest konstiga saker – men samtidigt insåg jag hur gammaldags England fortfarande är. Allt går så långsamt, det viktorianska finns fortfarande överallt i samhället. Så överlag kan jag väl säga att det var trevligt, men det fick mig inte att vilja flytta tillbaka. Helena Bergström har spelat huvudrollen i alla Colin Nutleys filmer sedan "Black Jack" 1990. Temat i "Queen of Sheba’s pearls" – en färgstark kvinna dyker oanmäld upp och förändrar livet för några inom en rätt sluten krets –känns också igen från flera av Nutleys filmer.

– Ja, visst är det så. Från "Änglagård" så klart, men också från "Under solen" och "Black Jack". Det är mitt återkommande tema – vad händer när man kastar en sten i en sjö, eller när en ny person kommer in i en tät grupp? Där jag växte upp efter kriget fanns det militärer överallt, och de har en tendens att röra på sig. Människor kom och gick i våra liv. Det påverkar mina filmer.

I Sverige har Colin Nutleys sätt att improvisera fram scener med sina skådespelare blivit allmänt känt.

För den i huvudsak brittiska ensemblen i "Queen of Sheba’s pearls" var det dock ett helt nytt sätt att jobba. Lorcan Cranitch, som spelar maken till den döda systern (som också görs av Bergström), fascinerades av Nutleys metod. – I början var det skrämmande. Klart att jag har improviserat förut, men aldrig i en så här stor produktion! Men Colin höll oss i handen i början och Helena och Rolf (Lassgård, som har en mindre roll) hjälpte oss.

Lorcan Cranitchs rollfigur genomgår en känslomässig kris i filmen.

– Det är kaos inombords. Han är en tidigare militär som nu försökt uppfostra sin son på egen hand, och han blir ju kär i den här mystiska kvinnan som dyker upp, men vem är det egentligen han blir kär i, henne eller hennes döda avbild?

Stämningen under inspelningen verkar ha varit hög. Tim Dutton, som i filmen spelar prästen i vars hus hela den udda familjen bor, kan inte nog prisa teamet.

– Jag kan helt ärligt säga att det här är den bästa inspelning jag någonsin varit med om. Colin sprider en sån värme när han jobbar, det är helt otroligt.

"Queen of Sheba’s pearls" går upp på bio över hela Sverige på juldagen.

Queen of Sheba’s pearls är en lek som påminner om ryska posten, som Colin Nutley lekte när han var ung, en lek som gjorde att det blev okej för pojkar att röra vid flickor och vice versa. Leken går till så att Queen Sheba (drottningen av Saba) gömmer sina pärlor någonstans på sin kropp, och pojkarna ska sedan leta efter dem genom att känna sig fram.

Annons

Leken spelar en roll i filmen. (TT Spektra)

Daniel Åberg

STOCKHOLM
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons