Annons
Nyheter

Anders - en riktig statistfantast

Han har spelat zombie, guldgrävare, förlossningsläkare och framför allt polis. Men trots att trelleborgaren Anders Söderberg gjort över 40 roller på film och scen, har han aldrig fått skriva en enda autograf.
Nyheter • Publicerad 30 april 2010
Anders Söderberg är järnvägstjänsteman, s-märkt kultur- och kyrkopolitiker – och understundom kommissarie Wallanders kriminaltekniker.
Anders Söderberg är järnvägstjänsteman, s-märkt kultur- och kyrkopolitiker – och understundom kommissarie Wallanders kriminaltekniker.Foto: 
Anders Söderberg som polis i Othman Karims "För kärleken".
Anders Söderberg som polis i Othman Karims "För kärleken".Foto: 

Anders är nämligen statistfantast, som ända sedan mitten av 70-talet låtit sitt intresse för framför allt film och opera leda honom från den ena rollen till den andra. Ibland med replik, men oftast inte.

– Jag blev kallad till repetition inför en Wallanderfilm, och det lät spännande, berättar Anders.

Annons

– Jag skulle spela kriminaltekniker, mot en av de fasta skådespelarna, Mats Bergman. Vi repeterade i en lägenhet, ett soffbord skulle föreställa en bil och jag fick undersöka den ur olika vinklar och säga ”vems bil är det?” i en massa olika varianter.

– Sedan spelade vi in i ett polisgarage i Ystad, jag mötte Mats Bergman och sa ”vems bil är det?” Ja, detta behövde man alltså repetera inför! skrattar Anders godmodigt.

Kriminalteknikern, som gjorde debut i Wallanderserie två med Krister Henriksson, är Anders mest framgångsrika roll, upprepad i sju filmer. Annars började statistkarriären 1976 med ”Aida”, och omfattar även operaföreställningar som ”Turandot” och nu senast ”Karmelitsystrarna” i Malmö.

– Opera är det roligaste, berättar han. Då är man ju verkligen delaktig, får regi och gör flera föreställningar återkommande. Och det blir alltid väldigt fin sammanhållning.

Att Anders fått göra så många roller beror inte bara på att han är aktiv, och håller koll på branschen via sajten statist.se. Han är också extremt tillgänglig, och tar ofta semester för att kunna vara med i kulisserna. Som järnvägstjänsteman på Green Cargo har han en tillmötesgående arbetsgivare.

– Jag ser det som betald semester. Så roligt är det!

– Det är ju det som är grejen för mig, att få göra något som helt bryter av. En grå kontorsråtta som blommar upp!

Oförlösta skådespelardrömmar? Absolut, medger Anders.

– Men jag anser mig inte vara någon större skådespelartalang. Och vad gäller sång, där kan jag ingenting!

Han har blivit bortklippt många gånger. Men det blir de stora skådespelarna också, påpekar Anders. När han ser ”sina” filmer sitter han inte bara och kollar efter sig själv.

Annons

– Det är roligare att göra det än att se det, resonerar han.

En gång var det förstås bittert. Han erbjöds en roll som portier i Piratens ”Tre terminer”, om han rakade av sig allt hår. Det gjorde Anders. Varpå portieren ströks.

I Troellfilmen ”Maria Larssons eviga ögonblick” blev han ombedd att röka. Efter flera omtagningar hade Anders – som inte röker – klämt i sig ett helt paket cigg.

– Man går i regel med på det mesta! säger Anders skrattande.

Anledningen är dock inte, som man kanske kunde tro, att till varje pris få synas i bild.

– Det viktiga är hela grejen, säger Anders. Att vara med i processen bakom att sätta upp en föreställning eller en filminspelning.

På vilken annan arbetsplats än operan, frågar han sig, brukar man runda av sin insats med ett clas champagne?

– Det sätter lite guldkant på vardagen, säger Anders Söderberg om sin filmiska hobby.

Martin Strandberg
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons