Nyheter

Amandas svartvita debut

Fem månaders slit är över och Amanda Jenssen kunde inte vara mer stolt över debutskivan. Och först med Killing my darlings i handen förstår Idol-tvåan vilken tur hon hade som faktiskt kom tvåa. ''Jag hade inte kunnat göra den här skivan om jag vunnit", säger hon.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2008
Amanda Jenssen tvättar bort resterna av sitt Idol-epitet genom att släppa debutskivan Killing my darlings.bild: Pontus Lundahl/Scanpix
Amanda Jenssen tvättar bort resterna av sitt Idol-epitet genom att släppa debutskivan Killing my darlings.bild: Pontus Lundahl/ScanpixFoto: 

På onsdagen är det exakt fem månader sedan Amanda Jenssen klev upp på Globens scen i svart jacka med ''Jenssen" på ryggen och blev tvåa i Idol. Samma dag släpps debutskivan Killing my darlings, som hon har jobbat med sedan dess. Singlarna Do you love meoch Amarula treehar redan toppat singellistan respektive Itunes singellista och frågan är om någon tidigare Idol-deltagare någonsin fått så kreddiga recensioner.

- Det känns helt fantastiskt i och med att jag har gjort så mycket själv, säger Amanda Jenssen, som har skrivit åtta av skivans elva låtar dels själv, dels tillsammans med Pär Wiksten från The Wannadies. Wiksten kontaktade Jenssens skivbolag efter att ha sett henne på tv och redan efter ett första möte hade de skrivit en refräng till några verser som 19-åringen hade i huvudet just då.

- Det var en ''perfect match". Jag har aldrig i mitt liv träffat någon som det funkat så bra att skriva med. Jag tror att vi funkar bra ihop som personer och vi tänker ganska lika.

Några av låtarna har kommit till på hotellrum eller i en pytteliten etta i Stockholm. Men det finns också några tidsdokument från tiden när Amanda Jenssen var en vanlig Lundatös. Låten For the sunskrevs till exempel hemma i flickrummet för ett par år sedan. Låtarna beskriver hon som dagboksanteckningar.

- Jag gillar att skriva låtar som är antingen totalt sorglösa eller har absolut ingen ljusning. Det är antingen eller, svart eller vitt.

Skivan spretar åt rätt många håll, både genre- och tempomässigt.

- Det blir ofta så när jag skriver för jag vill göra så mycket. När jag bodde i Lund var jag tvungen att ha skitmånga projekt igång samtidigt för att jag skulle få någon slags satisfaction. Men nu har hon alltså smält ner rockbandet där hon var ensam tjej med fem killar, coverbandet där hon spelade 50-talsklassiker med ''äldre män" och det egna singer-songwriterprojektet där hon tog fram sin "sårbara och mjuka sida" till en enda klump.

Du spelade in skivan i röd aftonklänning.

- Ja, det började med att producenten Simon Nordberg hade på sig guldkostym när jag kom dit, så jag bara wow... Då började jag ha på mig aftonklänning och Pär kom dit i någ-ra slags ridstövlar. Allavar uppklädda på sitt sätt.

Trots hårt arbete med skivinspelning, höga listplaceringar och det faktum att hon håller skivan rent fysiskt i sin hand uppe i skivbolagets konferensrum kan hon inte riktigt greppa albumdebuten rent mentalt.

Hade den här skivan kommit om det inte vore för Idol?

- Jag vill ju tro det, så klart, men det hade nog tagit lite längre tid. Det var ju en ganska snabb genväg.

Så här fem månader efter finalen är hon dock nöjd med att det just blev en andraplats.

- Det passade Marie (Picasso) så sjukt bra att vinna hela skiten men jag hade inte kunnat göra den här skivan om jag hade vunnit. Så jag kunde inte vara nöjdare nu i efterhand med att jag fått göra min egen skiva. Det är perfekt. (TT Spektra)

Sara Åkesson/TT Spektra
Sara Åkesson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.