Nyheter

Allt för mycket och allt för gott

Nyheter • Publicerad 2 mars 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Jag såg aldrig några vildsvin i Berlin men väl en liten husmus. Det var när jag passerade Ludwigkirchplatz på min vanliga väg ut i staden som jag såg en liten rörelse i min högra ögonvrå. Jag stannade eftersom jag trodde det var en liten fågel, en gärdsmyg. Men då ilade det fram en liten mus till platsen där vänliga människor lagt ut brödbitar till fåglarna, den stannade och tittade på mig, snappade åt sig en brödbit och for som ett skott mot kyrkporten där den försvann in under trappan.

Jag gick vidare till ett av de matställen jag frekventerade, Resturant Hamlet, där jag avnjöt en wienerschnitzel, en öl (Flensburger) och en gebrannte vanillecreme med jordgubbar.

Maten i Berlin är allt för god och allt för riklig och allt för tung. Första kvällen gick jag till ett ställe som heter Schildkröte och beställde en rumpstek med stekt potatis och svamp och fick in en portion som säkert vägde flera kilo. Jag var förvisso hungrig och kastade mig över maten men lyckades trots att det var fantastiskt gott och mört och perfekt på alla vis inte tömma tallriken. Någon dessert var inte att tänka på och när jag satt och nästan sprack kom den trevliga servitrisen med en kopp kaffe och en päronsnaps, som hon bjöd på. Hon tyckte jag såg ut att behöva det. Skarpögd kvinna. Sedan fick jag gå och lägga mig.

Vis av den erfarenheten åt jag några gånger på ett sicilianskt hak intill hotellet " lite lättare mat, goda sallader och fina ostar och ett gott rödvin. Ett behagligt alternativ till kött, stekt potatis och öl...

Låt oss genast slå fast att fördomarna om Berlin som jag luftade förra veckan var helt fel. Berlinarna är vänliga, nyfikna och hjälpsamma " och slagfärdiga och roliga. De skojar mest hela tiden men på ett varmt och gott sätt. Och alla på ölsjappen, restaurangerna och i affärerna var hur vänliga och goa som helst.

Men bussresan ner och hem blev lite av en mardröm i snöstorm hela vägen. Och färjeturen mellan Gedser och Rostock var en ganska trist upplevelse " dyr och inte särskilt bra mat. Och på hemvägen blåste det rejält så jag fick testat om jag fortfarande tål lite sjögång och det gjorde jag.

Berlin är egentligen en ful stad men berlinarna är sköna. Och här finns allt. Jag kommer garanterat att återvända några dagar till sommaren. Nu var det lite väl kallt, snöigt och blåsigt...

Som vanligt igen!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.