Annons
Nyheter

Allt är bara en illusion

Nyheter • Publicerad 18 augusti 2006
Allt är bara en illusionFoto: 

Det är väl självklart att ingen kan förutse framtiden. Så otroligt många faktorer spelar in att det inte ens är lönt att försöka med hjälp av erfarenhet, statistik eller andra metoder. Titta bara på meteorologin. Det måste ju sägas vara en vetenskap och man använder datorer och inte abborrars inälvor eller sumpen i kaffekoppen. Men det blir väldigt ofta fel.

Med detta i bagaget ställde jag mig välvillig men skeptisk till magikern Ola Nilssons förslag att jag skulle ansvara för ett antal nedskrivna förutsägelser under några dagar och så skulle vi tillsammans, på scenen, öppna lådan och då skulle det bevisas att han kan förutse framtiden.

Annons

Jodå, på lappen stod ett antal rubriker som stämde väl överens med några av den dagens rubriker i Allehanda. Särskilt när det framförs så engagerat som i Ola Nilssons fall är det förbluffande. Dock kan jag nu avslöja att det var fiffel och båg. Det vet jag eftersom jag själv lurade Ola Nilsson.

På lappen stod en rubrik som handlade om en öm stortå. Den förutsägelsen passade förstås som handen i handsken till min spalt den dagen som bland annat handlade om att jag blev stungen av en geting i stortån. Kunde Ola Nilsson redan på måndagen förutse att jag skulle bli stungen på onsdagskvällen?

Nej, det kunde han inte eftersom jag ljög i min spalt. Jag blev inte alls stungen av en geting i tån, det var en ren lögn enbart för att sätta Ola Nilsson på det hala.

Således kan vi konstatera att OM Ola Nilsson kunnat förutse framtiden då hade han sett att jag INTE blev stungen av en geting denna onsdag. Den förutsägelsen var med andra ord inte möjlig att göra innan han hade torsdagens tidning i sin hand och tog del av min lögn.

Men då är förstås frågan hur han överhuvudtaget kunde förutse vad som skulle stå i Allehandan? För det enda han gjorde var ju att förutse några av våra rubriker.

Det vet jag också men någon slags moral måste man ju ha. Det är inte trevligt att avslöja en magikers vägar och metoder. Ett annat ord för magiker är illusionist – de skapar en illusion, ett sken av verklighet och gör det genom att utnyttja psykologi och fingerfärdighet.

Men jag tror gärna på det när jag sitter där framför scenen.

Ha en go helg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons