Annons
Nyheter

Allmänt fiffel och stor oreda

I Sverige finns det en stark biståndsvilja, vi hjälper andra länder på ett storstilat sätt, vi ger mer av vår statsbudget till projekt ute i världen än de flesta andra länder. Men går pengarna till det, som de är avsedda för? Svaret är nej, enligt Jan Mosanders bok som Allehandas recensent läst.
Nyheter • Publicerad 16 juli 2008

Ny bok. Sveriges internationella bistånd under 2008 är 28 miljarder, alla de politiska partierna tävlar om att vara bäst på bistånd, allra mest under valtider, då alla vill vara bäst, mest generösa och goda mot alla människor.

Det är ofattbart mycket pengar, men frågan är hur biståndet sköts, var pengarna tar vägen, om biståndet är effektivt och om pengarna kommer till dem som hungrar, törstar och är fattiga?

Annons

Den sympatiske och skicklige journalisten Jan Mosander har under ett otal år granskat det svenska biståndet, på ett enkelt och rakt sätt har han läst in sig på ärende efter ärende, intervjuat ämbetsmän och makthavare och sänt delar av sina efterforskningar i Sveriges Radio.

Han har ägnat detta avsevärd tid, att både granska det traditionella biståndet och det särskilda biståndet till de gamla kommunistländerna runt Östersjön, det som kallas Östersjömiljarden.

Frågan, som han har ställt är konsekvent, går pengarna till det, som de är avsedda för, eller de som skattebetalarna och allmänheten tror de är avsedda för? Svaret är nej! Jan Mosander skriver enkelt, han undersöker så noggrant det går, under motstånd, han redovisar sina fakta på ett oemotståndligt avslöjande sätt, som är minst sagt pinsamt för ministrar, höga myndighetspersoner, som befordras för sina oegentligheter och för mindre betydelsefulla tjänstemän och underhuggare.

Det går att använda olika ord för att beskriva det svenska biståndets verkligheter, ord som svindel, bedrägerier, lagvidrigheter, pengastöld och felaktiga eller slappa upphandlingar.

Sammanfattningsvis går det att säga, att det rör sig om allmänt fiffel och en stor oreda i myndigheten, som är tänkt att sköta det hela. Det gäller helt klart de fall, som Jan Mosander granskar, han uttalar sig inte om svenskt bistånd i sin helhet.

Jan Mosander ger dråpliga exempel, som biståndet, som är med att finansiera en stor banksvindel i Mocambique, hur tre miljoner användes till att renovera en synagoga i den lilla lettiska staden Sabile, där det inte längre fanns några judar, de mördades och fördrevs 1941 av lettiska fascister.

En skruvfabrik, som kostade 12 miljoner skickades till Afrika, men tillverkade aldrig en skruv, eftersom fabriken var skrot, redan när den kom fram, 5 miljoner gick till en förpackningsfabrik i Estland, som försvann på ett märkligt sätt och så …

Misstagen står i kö för att redovisas, lika många företagsledare, höga politiker och tjänstemän sitter på röda taburetter, försvarar, hemlighåller, skyller på andra och försvårar Jan Mosanders arbete.

Nu går det alltid att säga att Jan Mosander överdriver, vinklar och är slarvig med fakta, men det går inte i det här fallet, i april 2008 presenterar Riksrevisionen en rapport, som är ytterst kritisk mot Sida, det gäller särskilt kontrollen av biståndet.

Samma visa hörs igen, pengar betalas ut utan kvitton och utan attester, löner för tjänster, som inte finns, inköp av material, som andra redan betalt och så … Sida slarvar på tok för mycket och Östersjömiljarden var ett specialbistånd, som regeringen skötte ensam och det var en katastrof, ett totalt misslyckande, den blev till slut två miljarder, förslaget kom från s-regeringen och riksdagen godkände det.

Annons

Jan Mosander visar på ett antal personer, som missbrukar sina positioner och sina ställningar, de arbetar med egna syften framför ögonen. Jag nämner bara ett exempel, turerna kring ett svenskt mejeri- och jordbruksprojekt i Ryssland, där LRF-s dåvarande VD Leif Zetterberg, skyfflade över risktagandet på andra.

Men hans agerande uppskattades av några, 2006 blev han statssekreterare på Näringsdepartementet, hos infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Du kan läsa Jan Mosanders intervju med Leif Zetterberg och själv bilda dig en uppfattning om Zetterbergs moral och tankegåvor! Detta att missbruka sin ställning för egna intressen kallas med ett annat ord för korruption, det är sånt, som finns i Colombia, Zimbabwe och i Neapel, eller?

Bo Bjelvehammar
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons