Annons
Nyheter

Alla spelar ukulele!

Också jag har köpt en ukulele. Minst en, för ett inköp kan snart smitta av sig på nästa... Jag är inte heller den enda lyckligt nyblivna ukuleleägaren.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2008
Foto: 

Nej, det verkar vara en ukuleletrend. Rättare sagt smög trenden igång för ett bra tag sen nu, så jag är nog mer av en hanger on.

Ja, det vet ju ni som i fjol var med och firade Trelleborg på 750-årsdagen. På programmet stod en konsert med Trellebelle, stadens Ukulele Orchestra, som spelade Beatles-låtar från Sgt Pepper-albumet. Det lät nog sådär, vågar jag påstå utan vara oförskämd eller ens ha varit där. Men jag har lyssnat på nätet (live-bilder med Trellebelle finns på MySpace och YouTube) och konstaterat att för att spela så mariga harmonier krävs en orkester med 100 procent ukulelevirtuoser.

Annons

Ute på nätet kan man söka på ordet ukulele och få ännu fler bevis på att man inte är ensam om att ha skaffat en Ukke, instrumentets smeknamn. Det finns flera svenska klubbar för ukuleleentusiaster, som Ukuleleklubben i Göteborg (grundad 1997). Klubben har även ukulelementorer i övriga Sverige, till exempel i Helsingborg, Kristianstad och Ängelholm - men inte i Ystad, Trelleborgs eller Vollsjö. (Ska krönikören göra en insats?)

På Wikipedia lär man sig att ukulelen inte är något leksaksinstrument utan ett egenartat och högt kvalificerat stränginstrument i flera modeller och storlekar (sopran, konsert, tenor och baryton). Det finns också en mer ljudstark banjolele (banjo plus ukulele), som engelsmannen George Formby (meddelande till något äldre läsare) använde sig av.

Ukulelen, baserad på cavaquinho (den portugisiska gitarren), utvecklades på Hawaii under 1880-talet. En hawaiifödd japan tog 1929 med sig ukulelen till Japan, som sen dess varit instrumentets andra hemland. Min egen, nya Ukke är mörkblå och av den minsta sorten, den tunna förstasträngen får instrumentet att klinga som i falsett. Men ute på nätet blir jag nu sååå nällad på att komplettera med en större barytonukulele - som en liten fyrsträngad gitarr.

Gitarrföretaget Martin - det världsberömda! - ska ha gjort en barytonukulele. Tillverkas den fortfarande? Det har till och med startats en Ukulele Hall Of Fame (på nätet kan man se vilka ukulelemusiker som belönats med platser i museet). Min just nu-favorit med ukulele finns på nya albumet Ana Hina med sångerskan Natasha Atlas. Hör så fint och vackert Clara Sanabras, klassiskt skolad gitarrist, inleder låten La Vida Callada med ukuleletoner!

Bengt Eriksson, som nästa vecka inleder sin skånska (semester) resa...
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons