Annons
Nyheter
Mikael Åhlander spelar i Trellebelle Ukulele Orchestra och kan bli världsmästare på ukulele. TA har ställt honom fyra frågor.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2011
Mikael Åhlander som spelar i Trellebelle Ukulele Orchestra.
Mikael Åhlander som spelar i Trellebelle Ukulele Orchestra.Foto: Privat

Dyker ni upp på Malmöfestivalen i år?

– Ja, på lördag i 60-talstältet. I fjor gick det väldigt bra, även om det började dåligt. Vi kom dit i god tid, två timmar före spelningen klockan 18. Men de sa "kommer ni redan? Vi trodde ni skulle komma vid åtta. Ni behöver väl ingen ljudanläggning?"

Annons

– Vi fick skramla ihop en egen anläggning och ljudtekniker snabbt, men det gick ju. Och tältet var smockfullt med folk. Efter spelningen bad arrangörerna faktiskt om ursäkt, och bad oss på stående fot att komma igen i år också.

Vad blir det för repertoar?

– Vi kör vår Tages-tribute på fyra-fem låtar som vi gjorde med Tommy Blom i Parken. I övrigt blir det gamla Tio-i-toppettor. Det hade vi hade rätt gott om redan tidigare - många Beatleslåtar har ju varit ettor!

Vad är det vi hör om ett Guinness-rekordförsök?

– Efter Malmöfestivalen har vi en och en halv timme på oss att dra upp till Helsingborg och vara med på ett rekordförsök i "Grytan." Alla ska spela "Leende guldbruna ögon", och det behövs minst 900 ukulelespelare. Vad jag hört är redan fler än 1200 anmälda.

– Vi hade egentligen tackat nej, med tanke på Malmöfestivalen, men så ringde de och bad oss vara med som en av huvudattraktionerna. Så vi spelar själva i en halvtimme efter rekordförsöket.

Hur firar ni om ni blir världsmästare i ukulele?

– Oj, det har vi inte funderat på! Men för ändamålet har vi fixat en liten minibuss att åka i, så vi slipper köra var och en som vi brukar.

Fotnot: Trellebelle spelar på Malmöfestivalen i 60-talstältet i Östra Slottsparken, lördag 15.45.

Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons