Annons
Nyheter

Alla platser är bra – och dåliga

Nyheter • Publicerad 29 februari 2008
Robert Dahlström är kulturredaktör på Ystads och Trelleborgs Allehanda.
Robert Dahlström är kulturredaktör på Ystads och Trelleborgs Allehanda.Foto: 

Det här med långflygningar är så intressant att jag måste fördjupa mig ytterligare i ämnet.

Den stora frågan är var man ska sitta i kabinen för att sitta bäst. Sämst är förstås att hamna i mittsätet i tresätesdelen mitt i planet. Särskilt om man reser själv. Då kan man i värsta fall ha en "festprisse" till vänster och en "snackare" eller "pysslare" till höger. Är de dessutom män i viktklassen plus hundra kilo då blir det oändligt långa timmar.

Annons

Men var sitter man bäst? Fönsterplats eller vid gången? Där finns det två skolor som hävdar sin bestämda rätt. För att utröna vad som enligt min smak är bäst valde jag vid gången på nerresan och vid fönstret på hemresan. Inget av alternativen var riktigt bra.

Sitter man vid gången har man lätt för att resa sig upp och gå på toaletten eller bara röra på sig i största allmänhet och man besvärar ingen. Men den platsen har sina nackdelar, märkte jag.

En "festprisse" fattade tycke för de som satt bakom mig och hängde mer eller mindre över mig och viftade med armbågen någon centimeter från mitt ansikte. Obehagligt. Hade jag haft en "pysslare" innanför mig hade det också blivit jobbigt med allt spring i handbagaget. Och de kringrusande ungarna, som passerade min stol skrikande och skrattande varannan minut efter fullgjort varv, gjorde att det var helt omöjligt att sova. Det var som att försöka sova invid en racingbana.

Nu hade jag sådan tur att det satt en "sovare" vid fönstret och han var mesta tiden helt orörlig. Men med vilken annat passagerartyp som helst hade platsen vid gången varit hopplös.

Fönsterplatsen. Flyger man på natten finns det inte mycket att glo på. Dagtid kan det vara lite bättre men för det mesta sitter man och ser på något som mest liknar ett vinterlandskap. Det är mysigt och avskilt att sitta vid fönstret. Man sover bra och ostört förutsatt att man har en god granne. Och avståndet till passerande typer i gången är gott.

Men det finns nackdelar. Man är hela tiden beroende av grannen när man ska lämna stolen och i det läget är "sovaren" den sämsta typen. Av någon anledning rann allt kaffe och vatten rakt igenom mig bara för att jag satt vid fönstret. Varje gång jag behövde gå till toaletten fick jag väcka sjusovaren bredvid som snällt reste sig men såg lätt sårad ut. Till sist höll jag mig plågsamt länge...

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons