Annons
Nyheter

Alla är trötta på skitiga tåg

Nyheter • Publicerad 2 februari 2007
Alla är trötta på skitiga tåg
Alla är trötta på skitiga tågFoto: 

Min text härom dagen om de äckliga pågatågen mellan Simrishamn, Ystad och Malmö har väckt berättigad uppmärksamhet. Många resenärer har hört av sig både via mail, telefon och på stan och alla håller med om att det är fullständigt oacceptabelt så som tågen sköts.

En kvinna berättar att hon aldrig numera går in i kupéerna utan står vid dörrarna, där är det inte fullt lika snuskigt. En annan kvinna säger att hon drar sig för att åka tåg in till Malmö på grund av de både obekväma och skitiga tågen. En man, som pendlar varje dag, säger att det bara blivit värre och värre och att det nu nått ett riktigt bottenrekord. De enda som inte hört av sig är de ansvariga för skötseln av tågen, men vad skulle de kunna säga..?

Annons

Dock finns det lite olika aspekter på tågens tillstånd. En man menar att vi har oss själva att skylla eftersom ingen längre bryr sig om ens sitt eget skräp. Och det är inte bara ungdomar som skräpar ner. "Se dig omkring på tåget så ska du snart se att även vuxna bara slänger tidningarna på golvet och lämnar sina kaffemuggar på borden", skriver han och menar att vi inte längre bryr oss om vår närmiljö.

Ytterligare en kvinna säger till mig att hon tror att det är alla gratistidningarna som ställer till det. Hon säger att vi dränks i dessa tidningar och eftersom vi inte köpt dem så slänger vi dem bara där vi står eller sitter. Och ligger det redan ett lager söndertrampade tidningar på tåggolvet då slänger man ju annat också på golvet.

Det där med gratistidningarna är intressant. I Göteborg noterade jag att det rådde en veritabel kamp mellan utdelarna av åtminstone tre olika gratistidningar. De spärrade vägen in och ut från köpcentrat Nordstan och försökte handgripligen få oss att ta emot en tidning. Jag stod och studerade kampen ett slag och det var förvånansvärt få som ville ha en tidning.

Och det låg slänga gratistidningar lite varstans. Men jag såg också många som var anställda av tidningsföretagen som gick omkring med stora soptunnor på hjul och plockade upp slänga tidningar. Så visst tar utgivarna sitt ansvar. Åtminstone såg det ut så i Göteborg.

Nä, nu håller vi helg. För första gången sedan jul har jag absolut inget för mig i dag, lördag. Inget jobb, inget Berlin, ingen filmfestival – bara slappa och driva omkring i lägenheten. Och förstås laga en omfattande och god middag...

Ha en riktigt skön helg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons