Annons
Nyheter

Ahrne gör film om styckmordet

Den kontroversiella filmaren Marianne Ahrne vill göra dokumentärfilm om styckmordsrättegången. - Den ska handla om vad som händer efter häxprocessen, säger hon.
Nyheter • Publicerad 1 april 2009
Foto: 

"Efter häxprocessen" är också arbetsnamnet på filmen, som Marianne Ahrne planerar att göra tillsammans med läkaren och terapeuten Rigmor Robèrt. Den tar upp den så kallade styckmordsprocessen under åren kring 1990, där en obducent och en allmänläkare anklagades för styckmord på en prostituerad kvinna.

- Vi försöker analysera vad som hände, hur folk kunde ryckas med och hur de ser på det efteråt, i nyktert tillstånd, säger Marianne Ahrne.

Annons

- En del av dem som anklagade läkarna då har insett att de hade fel och tagit ansvar för det. Andra fortsätter envist att söka nya bevis mot läkarna. Hanna Olsson har byggt stora delar av sin karriär på det här och skulle förmodligen ha svårt att erkänna att hon hade fel.

Redan kontroversiella

Ahrne och Robèrt har fått avslag när de sökt pengar till filmen av Filminstitutet och Sveriges Television.

- Men det finns en liten öppning hos Filminstitutet; vi ska försöka få till ett nytt möte med filmkonsulenten där. Annars går vi vidare till tv-bolagen i de andra nordiska länderna.

Marianne Ahrne och Rigmor Robèrt har tidigare gjort dokumentärfilmer som "Flickor, kvinnor - och en och annan drake" och "Gott om pojkar - ont om män?", filmer som dragit på dem massiv kritik inte minst från feministiskt håll.

Styckmordsrättegången är ännu mer minerad mark. Men Marianne Ahrne är inte rädd för att skaffa sig fler fiender.

- Jag förstår faktiskt inte varför jag är så kontroversiell. Men vad skulle jag vara rädd för? Jag är inte en person som har lust att bråka och provocera. Men jag är inte heller den som ylar med vargarna.

TTSpektra
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons