Annons
Nyheter

Agnes är Sveriges nya "Idol"

Känslorna tog överhanden när Agnes Carlsson, 17 år, blev årets Idol. Rösten sprack och tårarna rann på den chockade segraren, som knappt kunde sjunga klart vinnarlåten.
Nyheter • Publicerad 4 december 2005
Agnes Carlsson tog hem segern i TV4:s talangtävling Idol 2005. Tvåan Sebastian Karlsson var märkbart besviken.bild: Pressens Bild
Agnes Carlsson tog hem segern i TV4:s talangtävling Idol 2005. Tvåan Sebastian Karlsson var märkbart besviken.bild: Pressens BildFoto: 
Idol-vinnaren Agnes Carlsson hyllades av de andra deltagarna efter finalen.bild: Pressens Bild
Idol-vinnaren Agnes Carlsson hyllades av de andra deltagarna efter finalen.bild: Pressens BildFoto: 

Fredagens Idol-final i TV4 utvecklades till ett riktigt drama. En stenhård kamp mellan rock och soul, mellan Karlsson och Carlsson, mellan Morgongåva och Vänersborg.

20-åriga Sebastian Karlsson gjorde fantastiska versioner av Bowies Life on Mars och Springsteens Born to run, men det räckte inte ända fram. Agnes soulröst och rådjurslika utstrålning gick rakt genom rutan och Jörgen Elofssons vinnarballad Right here, right now var som skriven för henne.

Annons

– Jag vad väldigt nervös innan och hade problem med rösten, men jag tror att det var vinnarlåten som gjorde det. Jag gillade den redan från början och tror att det syntes att jag älskade den så himla mycket.

1080000 personer ringde in och röstade. 17-åringen från Vänersborg var rörd till tårar när det stod klart att hon blivit årets Idol, med 57 procent av rösterna mot 43. Hon klarade knappt av att framföra vinnarlåten. – Jag var bara så glad över det här och började tänka på en massa olika saker som min familj och mina vänner.

I kaoset på scenen efteråt grattades Agnes av såväl jury- som familjemedlemmar. Enligt Clabbe af Geijerstam var det avgörande ögonblicket just den tredje och sista låten.

– Under repetitionerna var hon vacklande och svag och rösten var trasig, men när hon i vinnarlåten utstrålade "se mig, hör mig, välj mig, jag vill, jag vill"... Om det fanns en marginal att äta sig in så gjorde hon det där.

Gladast och stoltast var mamma Eva och pappa Tore som kramade om sin dotter länge och väl utan att bry sig om fotografernas uppfordrande "Agnes, Agnes titta hit!".

– Vi vet inte riktigt vad det handlar om än, men det som slår en är ju hur fantastiskt duktig Agnes är. När hon sjöng sista låten ryste jag i hela kroppen, sade pappa Tore Carlsson.

För Agnes väntar nu en period av hårt arbete. Redan i lördagseftermiddag påbörjade hon inspelningen av sitt debutalbum. Något som hennes föräldrar också är oroliga för.

– Hon är bara 17 år och det är viktigt att hitta former för det här så att det fungerar för en så ung tjej, sade Tore. För tvåan Sebastian Karlsson blev finalen en stor besvikelse, men han tog det med ro.

– Jag tycker att jag har vunnit ändå. Jag har kommit tvåa i Sveriges största talangjakt. En bra bit över 400000 människor röstade på mig så jag kan inte vara missnöjd.

Nu återstår bara att se om även Sebastian får släppa en skiva precis som förra årets tvåa Darin. Skivbolaget Sony BMG har option på alla deltagarna fram till mars 2006.

Annons

– Mitt tips är att Sebastian inte blir utan skivkontrakt, men att hans lansering kommer senare. Nu måste skivbolaget fokusera på Agnes, men Sebastian lurar i kulisserna med en lika stor framgång, det är jag övertygad om, sade Clabbe af Geijerstam.

Vinnarsingeln Right here, right now släpptes digitalt direkt efter finalen och finns i butik den 7 december. Agnes debutalbum släpps den 19 december. (TT Spektra)

Henrik LarssonMalin Dahlberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons