Annons
Nyheter

69-Hard tillbaks från de döda

Åtta år i graven fick räcka – på fredag är hårda Trelleborgsbandet 69-Hard tillbaks. Kärleken till den slamriga punkrocken övervann allt.
Nyheter • Publicerad 16 augusti 2011
Tillbaka från graven. På omslaget till sin kommande singel har 69-Hard spökat ut sig ordentligt. Från vänster Mats Jeppsson, Kalle Metz, Rickard "Ricci" Dahl och Christian "Skoen" Fridlund. Illustration: Charlie Nilsson
Tillbaka från graven. På omslaget till sin kommande singel har 69-Hard spökat ut sig ordentligt. Från vänster Mats Jeppsson, Kalle Metz, Rickard "Ricci" Dahl och Christian "Skoen" Fridlund. Illustration: Charlie NilssonFoto: Charlie Nilsson
Bandet som de såg ut 2001 - på riktigt. Från vänster Christian Fridlund, Kalle Metz, Mats Jeppsson och Bert Lundgren.
Bandet som de såg ut 2001 - på riktigt. Från vänster Christian Fridlund, Kalle Metz, Mats Jeppsson och Bert Lundgren.Foto: Miriam Preis

Hösten 2003 gick luften ur rockprojektet 69-Hard, som blandade punk med rhythm'n'blues, hårdrock och rockabilly till en giftig brygd som brukade beskrivas som "Bill Haley på LSD."

– Då hade vi kommit in på ett hårdrocksspår, och tröttnat lite på garage/rockabillygrejen, minns gitarristen Mats Jeppsson. Vi spelade väl sönder oss på något vis, och tappade lite det som 69-Hard egentligen var.

Annons

I band som Jetblack Combo, Camtwisters och Florin har medlemmarna – flera med Trelleborgsbakgrund men omgrupperade till Malmö - ändå fortsatt att lira ihop, med lite annorlunda musikaliskt fokus.

Snacket om en återförening av bandet, som släppte två plattor och rönte viss framgång inte minst i Danmark, har dock aldrig dött ut. Nu är tiden mogen tycker killarna.

På senare tid har Camtwisters börjat kännas mer och mer som ett coverband som folk hyr in för tresetsspelningar på fester. När det killarna egentligen helst gör är halvtimmeslånga urladdningar av svett, galenskap och rock'n'roll. Som gärna får låta lite farlig.

– Vi har alla saknat det gamla bandet, säger Mats. Och när vi snackade om det kom vi fram till att gör vi bara en "reunion" så tycker folk nog att det är kul ett tag, men sedan lär de tappa intresset. Men gör vi 69-Hard till vårt huvudband fattar folk att det är allvar.

Allvar är det. Låtarna från "Life Is Good" och "Blues From Hell" ingår fortfarande i bandets repertoar, men har kompletterats med nyskrivet material. Som kan höras på en EP som i dagarna släpps på vit vinyl, passande betitlad "Back From The Grave."

– Nu är det superkul igen, reflekterar Mats Jeppsson. Det känns verkligen som en nytändning, och alla inblandade brinner som fan för det. Det kan nog finnas en ny publik där ute för oss gubbar runt 40!

Även om Jetblack Combo var inne på ett countryspår, och Camtwisters körde mer renodlad rockabilly, går det att hitta en röd tråd i den musik som de här killarna gör. Förutom att det för det mesta låter förhållandevis slamrigt och skitigt.

– Även om man modellerar om musiken till olika band, så har man väl en viss stil på låtarna, berättar Mats Jeppsson.

– Jag gillar ju lika mycket Gene Vincent som bröderna Young i AC/DC, "Fast Eddie" Clarke i Motorhead och Steve Jones från Sex Pistols. Det är inga finlirare, utan många går på attityd. Och det har varit viktigt i allt jag gjort. Om det är en bra attityd eller dålig, det spelar ingen roll. Bara den finns där.

Enligt Mats Jeppsson låter "nya" 69-Hard inte ett dugg tröttare eller långsammare. Snarare tvärtom.

Annons

– I det här bandet gäller det att vara vaken, annars är man plötsligt två låtar efter! skrattar Mats.

– Jag har till och med varit ute i joggingspåret för att komma i form för spelningen på Debaser på fredag. Men skriv inte det!

Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons