Annons
Nyheter

5 frågor till Dror Feiler

... svensk-israelisk konstnär som ska "skypa" med besökarna på Jordberga Konstexpo via dator.
Nyheter • Publicerad 21 april 2011
Foto: Henrik Montgomery

– Om all teknik fungerar och besökarna har frågor de vill ställa så gör vi det. Jag kommer själv att befinna mig i Istanbul, på resande fot och med jobb inom politiken och konsten.

Du och din fru Gunilla visar videokonst på Jordberga, kan det här skypandet bli som videokonst i sig?

Annons

– Nja, nej det handlar om videosamtal, kommunikation. Och kommunikation är vad konst handlar om.

– Jag hoppas att folk ställer intelligenta frågor, så att jag har chansen att ge intelligenta svar!

Hur skulle du beskriva ert videoverk?

– Det är en tiominuters kortfilm, "A penny for your thoughts." Den är ganska lågmäld och poetisk. Men i övrigt är det rätt svårt att beskriva.

Videokonsten har inte precis slagit igenom hos allmänheten. Tror du att den någonsin gör det?

– Eftersom allmänheten blir mer och mer van vid att se rörliga bilder var de än rör sig, så tror jag att det finns en chans. Bra videokonst som talar till människor och som berör dem och deras värld, den tror jag att de också kommer att vara intresserade av. Men det är svårt att veta. Som konstnär kan man bara göra det man själv finner intressant.

Du har beskrivit din musik som "eruptiva och intifadiska lungutblåsningar." Blir det något av den på Jordberga?

– Jag har gjort musiken till filmen, så något blir det. Men inte av den "intifadiska" sorten, utan ganska lågmält. Inte bara i musiken utan även i konsten är det som man eftersträvar att det ska drabba tittaren eller lyssnaren, och det behöver inte vara estetiskt vackert. Tanken bakom, eller visionen, kan vara vacker.

Är det på gott eller ont att du är känd för att skapa kontrovers?

– Jag har skrivit och skapat många, många verk som inte är kontroversiella alls. De är inte lika kända, bara. Det kan vara ett problem, faktiskt, om det blir för mycket runt verket. Verket i sig kan försvinna, och en barriär uppstå mellan vad konsten vill uttrycka och det som tittaren får.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons