Annons
Nyheter

13-åring gör filmkarriär

Stolta morföräldrar i Trelleborg följer med spänning 13-årige Gabriel Rushs framfart. Han är redan Broadwaystjärna och har landat en roll i Wes Andersons kommande film.
Nyheter • Publicerad 26 april 2011
Foto: Privat

Gabriel Rush från Brewster, New York, går i sin mammas fotspår. Mamma Carina Rush, som hette Andersson på den tiden hon bodde i Trelleborg och bland annat uppträdde i TA:s talangtävling "Chans till chansen" 1974, for till USA för att utbilda sig och hade också en musikalkarriär fram till barnen föddes.

Trots sina unga år har Gabriel Rush redan jobbat heltid som skådis i mer än ett år. Första stora rollen fick han i fjor, i musikalen "Billy Elliot", som Billys bäste vän Michael. "Billy Elliot" sattes först upp i Chicago men gick även på turné och flyttade sedan till Broadway.

Annons

Gabriel har också medverkat i ett avsnitt av "Law And Order, Special Victims Unit", och i maj tar han sig an ännu en utmaning. En roll i regissören Wes Andersons ("Royal Tenenbaums", "Life Aquatic") kommande film. I maj börjar inspelningen av "Moonrise Kingdom", där Gabriel får spela mot namn som Bruce Willis, Ed Norton och Bill Murray.

Gabriel Rush erkänner villigt att hans svenska är "pretty horrible" (ganska hemsk). Men han förstår sin moders modersmål ganska bra.

– Jag har massor av sköna minnen från Trelleborg, berättar han. Vi åkte och badade och rodde med en uppblåsbar båt, åt jordgubbar, cyklade omkring. Och så minns jag att pappa hade en olycklig krock med en fiskmås.

Det som fick honom att slå in på en scenisk karriär, det var, precis som för Billy Elliot, kärleken till dansen.

– När jag började tävla i det upptäckte jag att jag älskade att vara på scen, berättar Gabriel. Sedan fick jag en agent, och började prova in till olika musikaler.

Siktet är definitivt inställt på en karriär som skådespelare.

– Det som ger mig mest är vetskapen om att man spelat en roll till dess fulla potential, säger Gabriel. Det jobbigaste är att man måste orka med rätt mycket långa dagar.

Och hur har han kunnat hänge med i skolan? Ja, han har varit så illa tvungen.

– Det är jätteviktigt att betygen inte dalar. Då blir inte arbetstillståndet förnyat, och det måste man ha för att kunna jobba fast man är barn.

– När jag gjorde "Billy Elliot" i Chicago och på turné, så tillhandahöll faktiskt teatern lärare. Men när vi spelade på Broadway bestämde jag mig för att gå kvar i den vanliga skolan. Så fick mamma hämta mig tidigt och skjutsa mig direkt in till stan och showen.

Annons

Boken om Billy Elliott har Gabriel inte läst. Men när rollen blev aktuell fick han i alla fall se filmen. Bara han lovade sina föräldrar att inte ta till sig svordomarna i den.

– Det är en stark och rörande berättelse, tycker Gabriel om historien där en gruvarbetares son upptäcker att hans dröm är att dansa balett.

Gabriel Rush är svensk medborgare, och har ansökt om ett svenskt pass.

– Jag har just fått det! utbrister han. Jag skulle gärna jobba som skådespelare i Europa när jag blir äldre, och kanske även gå på något svenskt universitet.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons