Annons
Nyheter

@10 Rubrik B Galliard:En litterär kväll med mersmak

Nyheter • Publicerad 27 juni 2005

Dessvärre kunde jag inte vara med under alla de drygt fyra och en halv timme som evenemanget pågick och missade därför bland annat Ninni Holmqvist och några till. Det är skälet till att de inte finns med i texten.

Men Hanne Ørstavik träffade jag och lyssnade till och det är alltid ett nöje. Hon läste ur sin senaste bok Prästen (kom i september förra året på Kabusa förlag). Hennes stämma är tunn och svag, men hon läser med en sådan känsla att man skärper sinnena och lyssnar som till en svag, avlägsen melodi.

Annons

Hennes böcker handlar oftast om hur svårt det är att leva – både tillsammans och ensam, och texten är omsorgsfullt mejslade och söker sig långt in i oss. Inte ens den vackert sjungande koltrasten kunde konkurrera och jag kom på mig själv med att sitta och hålla andan.

Den skånske poeten, sångaren och komikern Emil Jensen har en helt annan stämma. Han överröstade lätt koltrasten och bjöd på en underbar blandning av tänkvärdheter, ordkrumbukter – som "senilkurage – att våga glömma" – och hans humor är av den rejäla och fyndiga sorten som när han förklarade för oss att han nu kommit ut ur garderoben som pretentiös. Men han gav oss inte bara goda, mjuka skratt utan rörde oss med känsligare strängar, inte minst i sånger, ibland med den begåvade och alltid inspirerade pianisten och sångerskan Edda Magnason. Då handlade det om ensamma människor och omöjlig kärlek och då tystnade också trasten ett slag.

Anna Jörgensdotter är en ung kvinna med en röst och ett uttryck som förmodligen hördes och kändes långt utanför BookCaféts gårdsplan.

Hon läste med ett patos som var som envisa knytnävsslag och ordströmmen tog ett allt fastare grepp om oss som lyssnade och vägrade släppa förrän allt tvivel om att vi förstått innebörden var borta.

Det handlade om att vara ung kvinna, om att leva upp till förväntningar och att misslyckas med det och inse att det faktiskt inte gör något. Som Anna Jörgensdotter uttrycker det: "Det är inte mig det är fel på, det är bilden som är fel."

Mirja Unge läste ur sin bok Motsols (kom ut i mars på Norstedts förlag) och eftersom jag inte läst just den följde jag hennes ord med stort intresse och fann ett mörkt vemod i en text om mötet mellan en ung och en äldre kvinna. Nu ligger boken på min sänghylla.

Sammantaget är det bara att gratulera arrangörerna Ungt Forum, Kabusa Böcker och Ord på Scen Malmö till denna kväll och en bättre miljö än BookCafé kan man förstås inte tänka sig. Om det magnifika trädet, som tronar mitt på gården, blott hade fått en liten putsning av de djupast hängande grenarna hade samtliga i publiken också sett vad som hände framme på scenen. Men det gick ju bra att bara lyssna...

Däremot är jag något kluven till upplägget av arrangemanget. Och det gäller egentligen inte specifikt detta arrangemang utan uppläsningar överhuvudtaget. Det är ju inte i första hand för att höra en bit ur en skönlitterär bok som jag sätter mig på gården utan för att jag vill möta författarna.

Inte nödvändigtvis personligen men jag hade gått hem ännu nöjdare om det hade förts en dialog mellan en erfaren och kunnig intervjuare och författarna. Då hade vi kanske fått veta mer personerna bakom böckerna, varför de skrev sina böcker och vad de vill med sitt arbete.

Och alla författare är ju inte så drivna estradörer som Anna Jörgensdotter och Emil Jensen. Dessvärre flyttar Kabusa förlag från Ystad och det goda samarbetet mellan förlaget, BookCafé och pocketbokhandeln Paperback får sig en törn.

Annons

Dessa tre aktörer ligger i samma gränd i Ystad och Gåsegränd har blivit något av en litterär gata i Ystad.

Tidigare har vi bland annat kunnat njuta av trion Jacques Werup, Klas Östergren och Björn Ranelid på BookCaféts gård – den sommarens clou för många – och det ryktas att både poeten Bob Hansson och årets vinnare av Piratenpriset, Jan Sigurd, är på ingång i sommar. Låt så ske.

LITTERATUR YSTADRobert Dahlström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons