Nyheter

Historisk seger för Robin

Förhandsfavoriten Yohio fick flest av tittarnas röster men det räckte inte. Folket ändrade sig. Och juryn avgjorde. Robin Stjernberg vann Melodifestivalen i Friends Arena på lördagskvällen.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2013
Robin Stjernberg vid vinsten av Melodifestivalen.
Robin Stjernberg vid vinsten av Melodifestivalen.Foto: 

Han tog det! Folket har sagt sitt och den internationella juryn har sagt sitt. Hässleholmssonen Robin Stjernberg är årets vinnare i Melodifestivalen 2013. Och blev därmed historisk.

För första gången sedan deltävlingarna infördes för tolv år sedan har en deltagare från Andra chansen bärgat hem den åtråvärda sångfågeln.

22-åringen från Hässleholm och hans bidrag ”You” representerar Sverige hemma i Skåne och Eurovision Song Contest på Malmö arena i maj. Låten är skriven av Stjernberg själv tillsammans med Linnea Deb, Joy Deb och Joakim Harestad Haukaas.

Som vanligt i finalen delade juryn och tittarna på ansvaret att utse vinnaren och det var juryn som avgjorde det hela. Yohio vann tittaromröstningen, men då var Robin Stjernbergs försprång som den internationella juryn gett honom för stort.Yohio kom tvåa med "Heartbreak hotel" och Ulrik Munther trea, precis som i fjol.

Det var en till tårar rörd Robin Stjernberg som fick gå upp och sjunga "You" när tävlingen var avgjord. Och förvånad.

– Jag har aldrig sett någon vinnare bli så förvånad, sa programledaren Josefine Sundström som intervjuade Robin direkt efter programmet i SVT:s Eftersnack på SVT Play.

Och Robin hade svårt att samla sig för intervjun.

– Det är så otroligt. Får jag tänka lite, sa han.

– Jag sjöng inte så bra den första deltävlingen. Det sabbade mig. Nu är alla nerverna borta och jag kan sjunga med hjärtat. Nu kan jag sjunga låten.

Josefine Sundström:

– Du är bara 22 år. Var ska det här sluta?

Robin:

– Vi ska fan ta hem Eurovision också.

Snart kunde Robin samla sig tillräckligt för att svara på frågan hur det känns.

– Detta är den bästa kvällen i mitt liv. Jag har aldrig varit med om nåt sånt här. Det går aldrig att toppa.

Det höll inte Eurovisionsvinnaren Loreen med om. Hon sa att hon tror på Robins bidrag i Eurovisionsfinalen när hon kom fram och grattade och kramade Robin. Hon gav honom också ett råd:

– Det enda du ska fokusera på när du är på scen är att inte ändra på nånting. Var som du är. Du är en grym vokalist.

Finalen var en svårtippad historia utan någon egentlig förhandsfavorit att tala om. Glamrockaren Yohio var den som under veckan hade lägst odds hos spelbolagen, men enligt Svenska Spel var det in i det sista en jämnare och mer svårbedömd final än på många år med flera tänkbara vinnarkandidater. Däribland Robin Stjernberg, vars bidrag legat högt på topplistorna.

Att finalen var jämn märktes tydligt på den internationella juryn som spretade i sina poäng. Högsta poäng, 12, delades ut varsin gång till Sean Banan, Louise Hoffsten och Ralf Gyllenhammar, två gånger till David Lindgren och så tre gånger till Robin Stjernberg och Ulrik Munther. Stjernberg ledde därmed finalen efter att juryn lämnat sina röster.

Robin Stjernberg kom tvåa i TV 4:s "Idol" i fjol. Snacka om revansch för honom. Det är dessutom tredje gången på de senaste fyra åren som en artist från det programmet vunnit tävlingen - efter Anna Bergendahl 2010 och Loreen i fjol.

Marcus Haraldsson
Marcus Haraldsson/TT-spektra
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.