Annons
Nyheter

Azerbajdzjan tog hem segern

Ökenvandringen är över. Efter fyra år av usla resultat är Sverige åter i hetluften. Eric Saade slutade som trea i schlager-EM. Vinnare blev i stället en annan svensklåt "Running scared" med Ell och Nikki från Azerbajdzjan.
Nyheter • Publicerad 15 maj 2011
Eric Saades "Popular" slutade på en tredjeplats.
Eric Saades "Popular" slutade på en tredjeplats.Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Elli/Nikki "Running scared" blev årets vinnarlåt.
Elli/Nikki "Running scared" blev årets vinnarlåt.Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Plats 18, plats 18, plats 21 och en missad final. Den blågula schlagertrenden gick spikrakt nedåt. Nu är förbannelsen bruten. På lördagskvällen visade Eric Saade varför Sverige är känt för sin musikexport. Den populärkulturella handelsbalansen visar åter plus. Saade och hans "Popular" slutade på tredjeplats. Det är den bästa svenska placeringen sedan sedan 1999 när Charlotte Perrelli (då Nilsson) vann tävlingen med "Take me to your heaven".

Ljust läge

Annons

För Eric Saade och svensk del såg det länge ljust ut. I halvtid hade han en knapp ledning men i frånvaro av många tolvpoängare blev det svårt att vinna. Några minuter efter midnatt stod det klart att Azerbajdzjan skulle plocka hem vinsten i schlager-EM 2011.

Men det blev en liten svensk vinst i alla fall. Bakom det vinnande bidraget "Running scared" framförda av Ell och Niki, står svenskarna Stefan Örn och Sandra Bjurman.

Låten spelades flitigt på den officiella schlagerklubben i Düsseldorf under veckan fram till finalen, men Stefan Örn vågade inte tro på seger.

– Det är jättekul att den har blivit populär, men den vinner inte. Det kan jag aldrig tro att den gör, sade han till TT Spektra timmarna före finalen.

Även förra året tävlade Azerbajdzjan med en låt av de svenska låtskrivarna. Då slutade landet som nummer fem. Stefan Örn och Sandra Bjurman lär bli populära i Baku. Sedan förra årets framgång hade duon en stående inbjudan från landets utrikesminister.

Italien tvåa

På andraplats kom italienaren Raphael Gualazzi med sin "Madness of love". Han smet förbi Sverige när den absolut sista rösten avgavs.

Schlagerkvällen inleddes annars med förra årets vinnarlåt "Satellite". Men eftersom fjolårsvinnaren Lena Meyer-Landrut tävlade i år igen framfördes hennes bidrag av programledaren Stefan Raab och hans "Big band". Lena fick dock dispens och kunde hoppa in i slutet av låten.

Årets mellanakt blev en intern tysk historia med Jan Delay och hans band "Disko No 1. Hamburgsonens soul- och funknummer väckte inget större jubel.

Johannes Sundblad
TT Spektra
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons