Annons
Nyheter

Förändringens vindar

"He is a very humble man!" (Han är en mycket ödmjuk man!)
Nyheter • Publicerad 30 maj 2009
Foto: 

Shunila Ruth sitter mitt emot mig vid köksbordet. Hon som är föreståndare för kvinnocentrat Thalita Kumi i Lahore i Pakistan är på några dagars besök. Varje morgon sitter vi vid köksbordet och hon frågar mig om vad som står i TA om utvecklingen i Pakistan.

– Idag skriver de att Pakistan är Obamas huvudvärk, citerar jag.

Annons

– Inte bara Obamas, utan hela världens, kontrar hon lite sarkastiskt.

Det är en märklig situation. Här sitter jag och hon i en prästgård på Söderslätt och följer utvecklingen i SWAT-dalen i hennes oroliga hemland via rapporteringen i min lokaltidning. På något sätt blir det tydligt hur allt hänger ihop, hur vi inte kan isolera oss i något litet hörn av världen. Inte tro att vi kan utesluta världen. Om två och halv miljoner människor är på flykt någonstans, ja då berör det också mitt frukostbord.

Men, det är någonstans just här som hon säger:

– He is a very humble man!

Vem är ödmjuk, Obama eller?

Nej, den Shunila talar om är Torbjörn Levin. Han har utan att tänka det minsta på det varit ett fantastiskt evangelium, som ju betyder glatt budskap, för Shunila. Vi har varit på Äspögården tillsammans med en grupp syföreningsdamer från Maria Magdalena kyrka i Lund. De var på utflykt till Äspö vackra kyrka och drack kaffe på Äspögården. Här fick Shunila möjlighet att presentera arbetet som hon driver i Pakistan. Ett arbete som just syföreningar i Lunds stift stödjer. Efter Shunilas föredrag var det dags för kaffe och det var då undret, ur Shunilas synvinkel, skedde. Torbjörn, som hon fått veta är ordförande i kyrkorådet och har ett förflutet på regeringskansliet, går runt och servera kaffe och allmänt passar upp damerna. En självklarhet för Torbjörn och säkert också för damerna, men något oerhört stort för Shunila. I den patriarkala miljö som hon lever och arbetar i är detta något omöjligt. En man och inte minst då en man med så kallad ställning skall bli uppassad. Något annat är helt omöjligt.

Det är detta som jag förstår har gjort starkt intryck på henne, när hon nu sitter där vid vårt köksbord och upprepar:

– He is a very humble man!

Den bilden av Torbjörn serverandes damer, den bär hon med sig hem till Pakistan. Den kanske gjort starkare intryck på henne än alla andra möten och studiebesök hon hann med under sina dagar här.

För hundra år sedan var det säkert lika omöjligt i dåvarande Äspö prästgård, som i dagens Pakistan, att kyrkorådsordföranden serverar kaffe. Men nu, nu är det en självklarhet, förändringens vindar har skapat en positiv utveckling.

På söndag firar vi Pingst, som ju också handlar om vindar som förändrar. Den första Pingsten handlar bland annat om hur människor från olika kulturer och språkgrupper plötsligt förstod lärjungarnas budskap. Det glada budskapet som sen förändrade hela vår värld. På Äspögården möttes vi från olika språk och kulturer, men något skedde som inte hade kunnat förmedlas via vanligt språk, utan som bara blev tydligt när Torbjörn fyllde på kaffekoppen. Jag hoppas och tror att Shunila tar med sig denna bild och dess budskap hem till Pakistan och på något sätt kan använda den i sitt arbete för förbättring av kvinnors situation i hennes hemland.

Johan Silfversten Bergman
Per Kristiansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons