Annons

Vårdförbundet kräver svar om skyddsutrustning

Vårdförbundet är djupt oroade för deras medlemmars hälsa under coronapandemin. Inte minst när det gäller frågan om skyddsutrustning. Nu har förbundet lagt in en begäran enligt Arbetsmiljölagens sjätte kapitels sjätte paragraf, en så kallad 6-6-a.
Kristianstad • Publicerad 8 april 2020
Läkare och sjuksköterskor som jobbar i tältet vid CSK har på sig skyddsutrustning. Vårdförbundet är dock kritiska mot nya riktlinjer och kräver svar om på vilken vetenskaplig grund besluten har tagits.
Läkare och sjuksköterskor som jobbar i tältet vid CSK har på sig skyddsutrustning. Vårdförbundet är dock kritiska mot nya riktlinjer och kräver svar om på vilken vetenskaplig grund besluten har tagits.Foto: Mikael Persson

Det regionövergripande skyddsombudet Maria Buhre lämnade under onsdagen in en sådan begäran till regiondirektör Alf Jönsson. De åtgärder som krävs är:

• Att en regional riskbedömning kring de regionövergripande riktlinjerna för vårdhygieniska rutiner genomförs tillsammans med skyddsombuden.

Annons

• Att arbetsgivaren skall redovisa vilket evidensbaserat underlag som beslutet gällande avståndet (2 meter) vid patientnära vårdarbete bygger på, samt presentera hur dessa riktlinjer ska kunna efterlevas.

• Att regelbundna rapporter där lagerhållningen och försörjningen av personlig skyddsutrustning redovisas.

• Tydliga direktiv angående vem som avgör vilken skyddsutrustning som rekommenderas vid olika typer av arbete.

Här saknas innehåll

– Vi lämnade in denna för att man inte har gjort en ordentlig riskbedömning på regional nivå av de olika riktlinjer som har tagits fram för skyddsutrustning, säger Maria Buhre till Kristianstadsbladet.

– Vi saknar uppgifter om vem som avgör vad man ska använda och i vilka situationer. Och var uppgifterna kommer ifrån om att man inte behöver skydd på två meters avstånd, vilken evidens som finns för det. Det här är en otydlighet som vi har lyft i olika verksamheter och förvaltningar. Då hänvisas det bara till regionala riktlinjer. Då får vi lyfta frågan på regional nivå, säger hon.

De har krävt, och fått besked, om att de ska få svar senast klockan 13 på torsdag.

– Vi förväntar oss inte en fullständigt detaljerad handlingsplan, men en tanke på hur de jobbar vidare och involverar skyddsombuden i det arbetet. För de riktlinjer som nu finns har tagits fram utan samverkan med fack eller skyddsombud.

Malin Tillgren i Kristianstad är ordförande för Vårdförbundet Skåne. Hon säger att det finns en viss oro från medlemmarna över just skyddsutrustningen.

– Men än så länge finns det skyddsutrustning, framför allt på sjukhusen i Kristianstad och Hässleholm. De har utarbetat en rutin för hur det ska hanteras med utlämning och hela den här biten. Här håller man även på att göra en riskbedömning för när och hur skyddsutrustning ska användas, det känns som man ligger lite i framkant här, säger hon.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro har också sagt att medlemmarnas starka ansvar för att rädda liv inte får utnyttjas av arbetsgivarna för att utsätta personalen för risker.

Annons

”Vi ser regioner som ändrar i föreskrifter för skyddsutrustning mitt under brinnande pandemi, där skyddskraven sänks. Vårdförbundet är djupt kritiskt till ett sådant agerande. Kommuner och regioner måste skydda sin personal från att smittas om de ska klara uppdraget gentemot invånarna. Utan personal – ingen vård” skriver hon i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons