Annons

Vårdcentraler klarar inte uppgiften

Skånes primärvård kommer inte att klara målen i år, vare sig det gäller ekonomi, vård i tid eller att vara en attraktiv arbetsgivare. Det skriver politikerna för primärvården nu till revisorerna.
Skåne • Publicerad 1 juli 2020 • Uppdaterad 2 juli 2020
En vaccination ges på en vårdcentral, i förebyggande syfte. Men i år har det blivit 123 242 färre besök till primärvården i Skåne.
En vaccination ges på en vårdcentral, i förebyggande syfte. Men i år har det blivit 123 242 färre besök till primärvården i Skåne.Foto: FREDRIK PERSSON

Primärvården i Skåne omfattar offentliga vårdcentraler, BVC:er, barnmorskemottagningar, ungdomsmottagningar, mödravården och avancerad sjukvård i hemmet (ASIH). Det politiska styret över dessa enheter sker i primärvårdsnämnden.

Därifrån vill nu Allianspolitikerna skriva till revisorskollegiet i Region Skåne och förklara sig. Revisorerna är de som varje år granskar om politikerna gjort det de ska, och om förvaltningarna dessa styr har följt olika lagar och regler.

Annons

Men i år blir det särskilt svårt att nå flera av de mål som exempelvis regionfullmäktige satt upp och som nämnderna ska följa. Det beror på coronapandemin. Denna orsakar minskade intäkter, avbokade besök, dyrare vård i form av mer inköp av material och läkemedel samt inhyrd personal för att klara av det hela. Det är också fler ordinarie anställda som är sjuka, vilket gör att fler vikarier behövs, eller att fler får jobba övertid för att täcka upp.

Flera olika nämnder har nu börjat skriva brev till Skånes revisorer och i förväg förklara varför de inte kommer att nå målen i år. Hälso- och sjukvårdsnämnden har redan gjort det.

Även kollektivtrafiknämnden, som ansvarar för Skånetrafiken, har skrivit brev till revisorerna och talat om att de inte kommer att kunna klara att hålla budget i år.

Primärvårdsnämnden skriver nu i sitt brev att det blir svårt att klara olika mål. Tillgängligheten är ett sådant exempel, där det troligen kommer att försämras. ”Med anledning av pågående covidutbrott är det många patienter som har valt att avboka sina vårdcentralsbesök. Antalet fysiska besök har därför minskat kraftigt” skrivs det.

Även målet om att vara en attraktiv arbetsgivare påverkas. Särskilt för sjukfrånvaron. Målet att minska denna från 5,6 till 5 procent kommer inte att nås, då sjukfrånvaron ökat kraftigt under våren, till 6,8 procent.

Vad som också försämras är målet om en långsiktigt stark ekonomi, det vill säga att man ska gå med överskott och få pengar över när året är slut.

Men om breven verkligen hjälper är svårt att säga. Kb kontaktade revisionens ordförande Louise Rehn Winsborg tidigare, när de andra nämnderna skrivit till dem. Då sa hon:

– Det är intressant med den nya trenden, att man informerar revisionen. Det naturliga är att nämnden informerar regionstyrelsen, vilket den säkerligen har gjort. Men det är positivt för oss att få detta som underlag, då kan vi förbereda oss och ställa bättre frågor.

– Men det är för tidigt att säga något om hur detta påverkar oss. Vi vet inte alls vad som kommer att hända med statsbidragen, då regeringen fattar beslut om dessa stegvis.

Louise Rehn Winsborg sa också att de nu kommer att följa detta noga och diskutera bedömningsfrågan:

– Men hur vi kommer att bedöma, det vill jag inte uttala mig om än. Vi ska diskutera detta med andra regioner, som Stockholm och Västra Götaland, så att vi inom revisionen har en samsyn.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons