Annons
Kristianstad

Sök-dip till lärarutbildningar oroar

Trots lönesatsningar och massor av lediga jobb för lärare så minskar oväntat antalet sökande till vårens lärarutbildningar.
Utbildning • Publicerad 25 oktober 2017
Studenter studerar i biblioteket på Stockholms universitet
.
Studenter studerar i biblioteket på Stockholms universitet .Foto: Bertil Ericson / TT

– Detta är ingen bra nyhet, säger UHR:s generaldirektör Ulf Melin.

Universitets- och högskolerådets (UHR:s) analys visar att antalet sökande till de olika lärarutbildningarna minskade med fem procent jämfört med föregående år. Grundlärarutbildningen hade det största söktappet med hela 17 procent medan förskollärarutbildningen tappade åtta procent och yrkeslärarutbildningen två procent.

Annons

– Vi har sett ett ökande antal sökande de senaste åren. Med tanke på att vi har ett stort behov av nya lärare så är detta trendbrott oroväckande, säger Ulf Melin.

Han pekar också på att utbildningarna riskerar att tappa kvalitetsmässigt. Ett lägre söktryck innebär lägre snittbetyg bland de antagna, vilket ökar risken för avhopp.

Ulf Melin oroas också av det faktum att andelen män som söker förskollärarutbildningen minskar. Andelen är nu nio procent.

– Vi riskerar att få en enkönad lärarkår, säger Ulf Melin.

Minskningen dämpades av ämneslärarutbildningen som fick marginellt fler sökande och utbildningarna till specialpedagog som fick 24 procent fler sökande. Men totalt sett är nedgången på lärarsidan alltså fem procent, vilket kan jämföras med den marginella nedgången på 0,2 procent för alla vårens högskoleutbildningar.

Det är ingen djärv gissning att det minskade intresset är en besvikelse för regeringen, som lagt medel på att både bygga ut lärarutbildningarna och få upp lärarlönerna.

– Det är klart att det är bekymmersamt att antalet sökande sjunker på både förskollärar- och grundlärarutbildningarna, med tanke på de växande barnkullarna, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Hon fördjupar sig inte i tänkbara orsaker, utan pekar på alternativen:

– Detta visar hur viktigt det är att vi fortsätter att arbeta med fler vägar in i läraryrket, att nå dem som är mitt i yrkeslivet och vill ställa om till läraryrket samt att kompletteringsutbilda dem som saknar en eller flera kurser för att bli behörig lärare.

Hon konstaterar också att sökintresset för lärarutbildningarna från 2011 och fram till nu faktiskt ökat.

Annons

Men hur ska ni locka tillbaka ungdomar från gymnasiet att söka lärarutbildningar?

– Nu har vi en allmän nedgång i söktrycket till högskolan, eftersom många ungdomar väljer att arbeta i tider då det finns jobb. Men långsiktigt måste vi arbeta med att stärka läraryrket och göra det mer attraktivt, säger Helene Hellmark Knutsson. (TT)

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons