Annons
Kristianstad

Skånetrafiken ger gratis sommarkort till unga

Sommarkortet kommer att bli gratis för ungdomar som slutat årskurs sex i grundskolan upp till årskurs två i gymnasiet. Då kan de åka gratis i hela Skåne med kollektivtrafiken från 15 juni till 15 augusti.
Kristianstad • Publicerad 10 april 2018 • Uppdaterad 11 april 2018

Det är det rödgröna styret som lägger det förslaget till kollektivtrafiknämndens möte den 21 maj. Det är i sin tur inspirerat av Vänsterpartiets krav till regeringen, om att införa fria resor för denna åldersgrupp i deras hemkommuner under sommaren. Regeringen anslår 350 miljoner för att finansiera detta och cirka 45 miljoner hamnar i Skåne.

Sommarkortet byter namn till Sommarbiljetten, blir gratis för vissa ungdomar och kommer att kosta 695 kronor för vuxna.
Sommarkortet byter namn till Sommarbiljetten, blir gratis för vissa ungdomar och kommer att kosta 695 kronor för vuxna.Foto: Bosse Nilsson

I Skåne väljer man att göra kortet som en personlig sommarbiljett som ska gälla obegränsat i hela Skåne, inte bara i hemkommunerna. Det berör cirka 90 000 ungdomar, och man räknar med att bidraget från staten ska täcka hela intäktsbortfallet.

Annons

- I grunden handlar det för mig om att våra ungdomar ska ha jämlika villkor och få nya insikter genom ett fritt resande i hela Skåne. Jag vill samtidigt passa på att uppmana sommarkortsresenärerna att verkligen ta del av alla de natur och kulturrikedomar som finns i Skåne – och inte minst en trevlig resa, säger Stefan Svalö (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

- Jag hoppas att ungdomarna får en positiv upplevelse av Skånetrafiken. Så lägger vi grunden för ett framtida kollektivt och klimatsmart resande, säger Nicklas Ljungström (MP), 1:e viceordförande i kollektivtrafiknämnden.

För vuxna kommer Sommarbiljetten (som förr hette Jojo Sommar) att kosta 695 kronor och börja säljas den 25 maj. Den kommer även att vara tillgänglig i den nya appen. Den gäller också för fria resor över hela Skåne från 15 juni till 15 augusti.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons