Annons
Kristianstad

Personal ska erbjudas mässlingsvaccin

Region Skåne vidtar åtgärder och tar fram långsiktiga planer för att förhindra mässlingsutbrott i regionen. Bland annat ska man nu kartlägga egna medarbetare och erbjuda vaccin.
Skåne • Publicerad 4 januari 2018

Regionstyrelsen har presenterat sina åtgärder efter mässlingsutbrottet i Västra Götaland. Åtgärderna handlar bland annat om att Region Skåne ska kartlägga sina egna medarbetare för att ta reda på hur många som är skyddade mot mässling.

– Vår plan nu är att kartlägga och ta reda på hur många av våra medarbetare som inte är vaccinerade och i så fall erbjuda de kostnadsfri vaccination, säger Mats Molt, regional chefsläkare i Region Skåne.

Annons

Däremot är det inget krav från Region Skånes sida.

– Det finns inget krav på att de ska vara vaccinerade men vi försöker skydda samhället så gott vi kan. Det är vår svenska tradition att vi förväntar oss att medarbetarna tänker. Integritetsmässigt är det ganska tufft att ställa sådana krav, säger Mats Molt.

Det har också tagits fram långsiktiga planer. Inför nästa säsong kommer Region Skåne förbättra informationen för allmänheten genom att ha utbildade vaccinationsombud ute på sina vårdplatser.

– Vi måste få ut information på ett korrekt sätt. Det handlar om att ha vissa av våra medarbetare som är spetskompetenta, ute för att informera folk dit de kan vända sig för att ställa frågor. Det är inte standardiserat på samma sätt idag och vi skulle vilja förstärka de funktionerna, säger Mats Molt.

Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Region Skåne, är positiv till de nya åtgärderna.

– Jag tycker det är bra att man snabbt var ute och fattade beslut om att erbjuda vaccin till alla sina medarbetare. Sen kan vi inte tvinga någon anställd att vaccinera sig om de inte vill men däremot måste vi ta reda på hur det ser ut bland våra medarbetare. Alla medarbetare bör vara vaccinerade, det kanske man borde ställa krav på, säger Gilbert Tribo.

Han är tillsammans med Liberalerna beredda att ställa hårdare krav.

– De barn som inte är vaccinerade, kanske inte ska få välja vilken förskola de ska gå på. Det handlar inte om något tvång utan det handlar om att skydda de barn som är så svårt utsatta och som har ett lågt immunförsvar som behöver skyddet, säger Gilbert Tribo.

Beri ZanganaSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons