Ny organisation ger SD mer insyn
Den borgerliga alliansen i Region Skåne går vidare med att de vill ta över styret i minoritet. Med deras 62 mandat mot de rödgrönas 47 (57 med vänstern) är det ändå avgörande hur SD kommer att använda sina 30 mandat.
– Vi har bestämt oss för att ta ”Nya tag för Skåne” sa Carl Johan Sonesson (M) när delar av deras valplattform presenterades på en pressträff under onsdagen.
Bland annat presenterar de förslag på en ny politisk organisation. Den innebär i korthet att de delregionala nämnderna Kryh, Sus och Sund läggs ner, liksom E-hälsoberedningen. I stället får varje sjukhus en egen sjukhusstyrelse, exempelvis för CSK, för Hässleholm och för Ystad.
Primärvården (vårdcentraler, barnavårdscentraler med mera) bryts ut ur sjukvårdsnämnderna och kommer att få en egen nämnd, som hanterar dessa frågor.
Psykiatrin överförs från Sund till Habilitering och hjälpmedel, som då kommer att heta Psykiatri, handikapp- och habiliteringsnämnden. Denna och fyra andra stora nämnder, som hälso- och sjukvårdsnämnden, regionala utvecklingsnämnden, kollektivtrafiknämnden och primärvårdsnämnden kommer även att få utskott/beredningar, med sex ordinarie och sex reservplatser för ledamöter.
– Det här gör vi för att öka öppenheten. Vi har tre block i Skåne i dag, då är det rimligt att vi har en politisk organisation som fångar upp det som väljarna gett uttryck för. Alla block ska ha samma möjlighet att ta del av handlingar och vara med i beredningsfasen. Normalt sett har vi presidier, med de olika ordförandena. Men dessa beredningsutskott gör att alla tre blocken får plats, säger Sonesson.
De sex platserna i utskotten kommer att fördelas med tre ledamöter från alliansen, två från S och en från SD.
– Sedan vet vi inte om S skänker en av dessa platser till MP eller V, om de gör någon valteknisk samverkan, säger Sonesson.
Konstruktionen gör att alla politiska block får en representant. Men också att alliansen får majoritet, eftersom det är ordföranden som har utslagsröst om det blir lika röstetal.
Men enligt alliansen är det inte så att utskotten ska ha beslutanderätt, utan besluten ska fortfarande tas i de överordnade nämnderna.
Förslaget ska upp i regionfullmäktige den 27 november. Det är därmed inte säkert att det går igenom.
– Vi har haft en gentlemannaöverenskommelse om att det största blocket ska styra och även sätta sin egen politiska organisation, säger Gilbert Tribo (L) och hoppas att S därmed ska lägga ner sina röster, så som alliansen gjorde hösten 2014 när S och MP gjorde sin organisation.
– Det är för tidigt att säga hur vi ska göra, säger Henrik Fritzon (S) som fått organisationen presenterad för sig.
– Det är heller inte sant att den som ska styra har någon exklusiv rätt att styra över den politiska organisationen. Vi hade utförliga diskussioner 2014 där oppositionen fick framföra sina synpunkter och vi hade en dialog om det.
Han säger också att de under våren försökte enas kring en politisk organisation som kunde hålla i flera mandatperioder, men inte nådde enighet.
Men det förslaget var väl ganska snarlikt detta?
– Jo, men vissa grejer skiljer. Nu går de hela vägen med fristående sjukhusstyrelser som inte var likadant i vårt förslag. Vi ser en risk att vi försämrar samordningen mellan sjukhusen och det är grundläggande att de jobbar för patientens bästa. Men vi får titta vidare på organisationen och diskutera.
Liknande tankar hörs från MP och SD.
– Det är för tidigt att säga något ännu, vi ska gå tillbaka till vår grupp och diskutera förslaget, säger Niclas Nilsson (SD).
– Jag har sett förslaget men inte hunnit analysera det, säger Mätta Ivarsson (MP).