Annons
Kristianstad

Minskat bidrag till folkhögskolor

Fem miljoner mindre till folkhögskolorna. Det är ett förslag som finns hos regionala utvecklingsnämnden (RUN). Miljöpartiet rasar mot nedskärningen.
Kristianstad • Publicerad 30 januari 2019
Skurups folkhögskola, liksom de i Glimåkra och Furuboda, är några av de skånska folkhögskolor som kan påverkas av de ändrade bidragen.
Skurups folkhögskola, liksom de i Glimåkra och Furuboda, är några av de skånska folkhögskolor som kan påverkas av de ändrade bidragen.Foto: Helena Wennström

Region Skåne delar årligen ut ett bidrag till folkhögskolorna, nu på drygt 50 miljoner kronor. Där ingår en mobilitetsersättning. Detta är den ersättning en region betalar då en studerande väljer att gå på en folkhögskola i ett annat län/region. Mobilitetsersättningen är 400 kronor per student och vecka, enligt en rekommendation från SKL (Sveriges kommuner och landsting).

Under 2018 gjorde den dåvarande regeringen en stor utbyggnad av platserna till folkhögskolorna, med 5 000 fler platser. 700 av dessa berör Skånes folkhögskolor.

Annons

"Problemet är att satsningen inte är fullt ut finansierad. Redan 2016/2017 utökade staten antalet platser till folkhögskolorna med 3 000. Ökade kostnader i den omfattning som de utökade platserna innebär finns det inte utrymme för regionalt, hur viktiga man än tycker att folkhögskolorna är” står det i beslutsförslaget till regionala utvecklingsnämndens möte på torsdag.

Nämnden vill därför sätta ett tak på mobilitetsersättningen på max 8,7 miljoner. Det här innebär att regionen inte betalar den utökning av platser som kom 2018. Eftersom det inte går att beräkna vilka platser som är nya, kan mobilitetsersättningen på 400 kronor per deltagarvecka komma att sänkas.

– I praktiken innebär detta att att de skånska folkhögskolorna underfinansieras och att folkbildningen prioriteras ner, anser Miljöpartiet i Skåne som är kritiska mot förslaget och säger att de under sitt styre i regionen tillförde fem miljoner kronor extra till folkhögskolorna. Pengar som nu försvinner.

– Vi höjde till den nivån då det efterfrågades, det är en väsentlig del i att få folk i arbete, säger Thomas Hansson (MP), ledamot i RUN.

– Det saknas gymnasiekompetens hos många människor. Då är folkhögskolorna en viktigt del i att få tillgång till utbildning. Vi vet också att vi har en arbetslöshet i Skåne som är högre än riksgenomsnittet. Alla vägar fram till att bereda folk arbete är viktiga.

Var ska man ta pengarna ifrån?

– Vi menar att det finns stora marginaler i budgeten, där Alliansen nu stoppat in medel för att kompensera för sjukvårdens underskott i stället för att lära dem att hålla budget. Alliansen har valt att göra en sjukvårdsstark budget och inte så mycket på de andra utvecklingsaktiviteterna som är förebyggande för folkhälsa och friskvård, säger Thomas Hansson.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons