Annons
Kristianstad

Hyrpersonal fortsatt dyrt för vården

Läkare och sjuksköterskor som hyrs in fortsätter att vara en tung post för sjukvården. Bara i Skåne har kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor fördubblats mellan 2015 och 2019.
Kristianstad • Publicerad 6 juli 2020
En sjuksköterska hjälper till inom intensivvården. (Arkivbild.)
En sjuksköterska hjälper till inom intensivvården. (Arkivbild.)Foto: isabell Höjman/TT

Svårigheter att bemanna vårdcentraler med läkare. Brist på sjuksköterskor. Det är några av skälen till att behoven av att hyra in vårdpersonal inte har minskat utan har ökat de fem senaste åren. Det fastslår Konkurrensverket i en ny rapport.

När de senast gjorde en sådan rapport, för fem år sedan, inledde regionerna ett arbete med att minska behovet av inhyrd personal samt att få ner kostnaderna. Men detta har inte hjälpt. Tvärtom ökade kostnaderna med 1,6 miljarder sedan 2015 för alla regioner, till totalt 5,6 miljarder.

Annons

Bara i Skåne har kostnaderna ökat från 364 miljoner 2015 till 459 miljoner 2019, drygt 26 procent. Faktum är att läkarkostnaderna då har minskat från 241 till 221 miljoner, medan det mer än fördubblats för sjuksköterskor. Från 110 till 228 miljoner.

Under 2019 ökade kostnaden för inhyrda sjuksköterskor med i snitt 14 procent i regionerna, jämfört med året innan. Men Skåne sticker ut rejält – här ökade kostnaderna på ett år med 41 procent för den yrkesgruppen. (Källa: Regionens årsredovisningar.)

Konkurrensverket konstaterar dock att det positiva är att regionerna nu gör central hantering av avropen, vilket innebär bättre möjligheter att ha koll på kostnader och behov av bemanning. Flera regioner har också infört viten i sina avtal, för att få bort oseriösa bemanningsföretag. Exempelvis tas viten ut vid fel leveranser eller felaktiga räkningar.

Flera regioner har också infört fasta priser i sina upphandlingar, något Konkurrensverket föreslog redan 2015. Detta antas ha sänkt kostnaderna. Det visas bland annat av att de 17 bemanningsföretag som levererar mest personal till regionerna, har ökat sin omsättning men halverat sin vinstmarginal, från knappt 5 procent 2015 till 2,4 procent 2018. Företagen har också högre konkurrens om kompetensen, vilket leder till högre personalkostnader.

Timpriset för en inhyrd allmänläkare ligger nu på mellan 900 och 1 200 kronor, där över hälften av företagen tar mellan 1 100 och 1 200.

Konkurrensverket anser att regionerna bör samverka mer nationellt om hyrpersonal, inte minst med rutiner för uppföljningar och avrop. I och med coronapandemin har flera steg redan tagits mot att regionerna samverkar mer, exempelvis genom nationella inköp av skyddsutrustning. Det här visar att det är möjligt att på kort tid ställa om och samverka kring nationella inköp.

Foto: isabell Höjman/TT
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons