Annons
Kristianstad

Helénmordet i serie om fallen som polisen aldrig glömt

Det är snart 30 år sedan den 10-åriga flickan Helén Nilsson från Hörby mördades. På torsdag tas fallet upp i Tv3:s nya serie, där poliser berättar om brotten som de aldrig glömde.
Hörby • Publicerad 5 november 2018
Ulf Olsson sitter bredvid sin advokat i väntan på hovrättens rättegång. Arkivbild.
Ulf Olsson sitter bredvid sin advokat i väntan på hovrättens rättegång. Arkivbild.Foto: Lasse Ottosson

En kväll i mars 1989 skulle den då 10-åriga Helén Nilsson från Hörby träffa sina kompisar. Istället rövades hon bort för att sex dagar senare hittas mördad. Hennes kropp var illa tilltagen och mordet fick stor medial uppmärksamhet.

Femton år gick innan en gärningsman kunde pekas ut – den då 52-åriga Ulf Olsson.

Annons

Under åren fram tills det att Ulf Olsson dömdes för mordet hade polisen många misstänkta. DNA-spår fanns, men tekniken som fanns för att analysera det var otillräcklig. Därför frystes en del av DNA-spåret ned för att analyseras igen ett antal år senare, när tekniken blivit bättre.

2004 kunde polisen fastslå att DNA-spåren kom från Ulf Olsson. 2005 dömdes han till livstids fängelse, men efter att ha överklagat omvandlades domen till rättspsykiatrisk vård. Det var i sitt rum på den rättspsykiatriska avdelningen i Sundsvall som Ulf Olsson begick självmord, år 2010.

Innan sin död publicerade han ett blogginlägg där han hävdade att han var oskyldig.

Det så kallade Helénmordet har fortsatt att uppmärksammas i media, och nu på torsdag tas det upp i andra avsnittet av ”Tv3 Dokumentär: Minnet av ett brott”.

I dokumentärserien berättar poliser om brotten och utredningarna som de aldrig glömde. I första avsnittet tas jakten på polismördarna i Malexander upp och i avsnitt tre och fyra fallet Bobby och Stureplansmorden.

Programmet sänds i Tv3 på torsdag klockan 21.00, och går även att se på Viafree och Viaplay.

Sandra Björklund QvarfordtSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons