Corona: Inga nya dödsfall i Skåne

Inga nya dödsfall i covid-19 har rapporterats i Skåne det senaste dygnet. Totalt har 112 personer i länet avlidit till följd av viruset.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Skåne • Publicerad 17 maj 2020
Det senaste dygnet har 124 personer provtagits i länet.
Det senaste dygnet har 124 personer provtagits i länet.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det blir ett trösterikt besked när Region Skåne i sitt dagliga pressmeddelande om coronaläget i länet konstaterar att inga nya dödsfall rapporterats det senaste dygnet. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att dödsfall utanför sjukhus kan rapporteras med viss eftersläpning. Totalt har nu 112 personer som konstaterats sjuka i covid-19 mist livet i Skåne.

Fortsatt prioriteras provtagning av personer som behöver läggas in på sjukhus, boende på äldreboenden samt vårdpersonal som uppvisat symptom de senaste 72 timmarna. Men även kommunal omsorgspersonal testas, även om detta än så länge sker i begränsad omfattning.

I takt med att fler inom den kommunala omsorgen de närmaste veckorna kommer att provtas väntas siffrorna över konstaterat smittade öka. Det senaste dygnet har 124 personer provtagits i Skåne.

Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att totalt 3 679 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige, en ökning med fem personer det senaste dygnet. Men under helger är det en viss eftersläpning när det gäller rapporteringen av antalet döda och siffrorna kan därför komma att öka i början av nästa vecka.

Fakta

Söndagens siffror

Parantes () indikerar ändring sedan föregående dag.

Totalt antal konstaterade fall i Skåne: 1 262 (+20)

Totalt antal provtagna i Skåne: 11 772 (+ 124)

Antal covid-patienter som vårdas på sjukhus i Skåne idag: 65 (-7) varav 18 (-1) i intensivvård

Totalt antal covid-positiva som avlidit: 112 (0)

Notera att förändringen i antalet avlidna återspeglar ändringen i det totala antalet rapporterat avlidna, inte hur många som har avlidit det senaste dygnet. Detta eftersom dödsfall utanför sjukhus rapporteras med viss eftersläpning. Antal avlidna per dygn återfinns på Lägesbild covid-19 i Skåne

Fakta

Råd till allmänheten

Håll avstånd till andra – helst två meter. Undvik större sammankomster, avstå från onödiga resor och undvik rusningstrafik.

Tvätta händerna ofta, minst 30 sekunder med tvål och vatten.

Hosta och nys i armvecket.

Skydda dig om du är äldre eller riskgrupp. Stanna hemma, avstå från att träffa andra och be om hjälp.

Stanna hemma vid förkylningssymtom. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola och undvik att träffa andra.

De flesta blir lindrigt sjuka och behöver inte kontakta vården. Följ egenvårdsråd på 1177.se. Där finns också ett självskattningstest för att bedöma dina symtom.

Om du får mycket svårt att andas, ring 112.

Sök vård som vanligt om du blir sjuk eller skadar dig. Ring först din vårdcentral eller 1177.

Om du råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom ska du åka till en akutmottagning. Vid livshotande tillstånd, ring 112.

Källa: Region Skåne

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.