Annons
Kristianstad

Antalet strömlösa minskar

Antalet strömlösa minskar men en stor del av Eons kunder kan få vänta i dagar på att få strömmen tillbaka.
Kristianstad • Publicerad 28 oktober 2013
Ett träd har trillat omkull på Lilla Torg i Kristianstad.
Ett träd har trillat omkull på Lilla Torg i Kristianstad.Foto: 
Foto: Foto: Annica Jönsson
Stormen i måndags kväll fällde många träd. Fortfarande är närmare 1000 hushåll i nordöstra Skåne utan ström.
Stormen i måndags kväll fällde många träd. Fortfarande är närmare 1000 hushåll i nordöstra Skåne utan ström.Foto: Foto: Annica Jönsson
Båten hade tagits in i ladan för skydd mot vintern, men efter stormen fanns inte mycket skydd kvar.
Båten hade tagits in i ladan för skydd mot vintern, men efter stormen fanns inte mycket skydd kvar.Foto: 
Kjell-Arne Thureson och Agneta Engberg från C4 Teknik röjer längs med cykelvägen på Kanalgatan efter stormen härjningar.
Kjell-Arne Thureson och Agneta Engberg från C4 Teknik röjer längs med cykelvägen på Kanalgatan efter stormen härjningar.Foto: Foto: Annica Jönsson
Tältet som skyddar renoveringshuset på Kanalgatan vid Kulltorp ska tåla 21 sekundmeter – men blåste sönder fullständigt under Simones framfart.
Tältet som skyddar renoveringshuset på Kanalgatan vid Kulltorp ska tåla 21 sekundmeter – men blåste sönder fullständigt under Simones framfart.Foto: Foto: Annica Jönsson
En björk ligger över vårdcentralen i Vä, men de materiella skadorna blev minimala.
En björk ligger över vårdcentralen i Vä, men de materiella skadorna blev minimala.Foto: Foto: Annica Jönsson
Ett träd har vält på Centralskolans skolgård.
Ett träd har vält på Centralskolans skolgård.Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: Foto: Annica Jönsson

- Vi har nu fått ner antalet strömlösa till 7 000, säger Adam Kanne, Eons regionchef i området Öresund på tisdagseftermiddagen.

Lite senare på kvällen, vid 22-tiden var siffran för Skåne nere på cirka 4 500, varav cirka 1 000 i Kristianstad.

Annons

- Vi räknar med att under de närmaste 24 timmarna ska de flesta felen vara avhjälpta, men det kommer fortfarnade att finnas ett stort antal kunder får vänta ytterligare ett par dagar innan de får strömmen tillbaka.

- Snart har vi gjort de enkla arbetena, det innebär att många får strömmen tillbaka, det är enkla åtgärder där ledningarna inte har gått sönder. Efter det handlar det om ett väldigt mödosamt arbete där ledningar och stolpar gått sönder, som kräver mycket personal och material.

På tisdagen arbetade över 100 montörer i Skåne med att försöka åtgärda felen.

- De jobbar på högtryck med detta fram till klockan 22 i kväll. Ett mindre antal fortsätter över natten och sen kör vi igång igen i morgon bitti i samband med att det ljusnar. Totalt i Sverige är det över 500 personer. Vi förstår verkligen den utsatta situation som våra kunder har, när det går över ett dygn, vi jobbar på olika sätt för att vara närvarande och svara på frågor som kunderna har.

Vanligaste frågan är när strömmen kommer tillbaka.

- Och det är en helt förstålig fråga. Jag kan inte precis säga klockslag, men de flesta kommer att ha strömmen tillbaka under natten eller i morgon. 1500 kunder kräver stora arbetsinsatser, upp till ett par dagar längre. Vi sparar inga som helst resurser, vi arbetar nästan dyget runt men säkerhet och arbetsmiljölagar styr detta. Man kan inte gå ut med motorsåg och röja mitt i natten.

På Eons hemsida går det att följa utvecklingen under dagen. De har dock vissa problem med sidan men arbetar på att få den att fungera.

I princip samtliga av Mellersta Skånes krafts 2 600 kunder var utan ström på tisdagsmorgonen.

- Det går sakta men säkert, det var en stygg storm, säger Anders Rehn på elbolaget. Vi hade i stort sett hela nätet nere på morgonen.

Bolaget har kunder i bland annat Häglinge och Rickarum där de flesta av kunderna nu fått tillbaka strömmen. Däremot saknar de flesta i Linderöd ström.

Annons

- Vi tror att vi ska få in en hel del där innan kvällen. Vi kommer att bryta arbetet någon gång mellan klockan 22-23.

Enligt uppgifter till tidningen har strömmen kommit tillbaka i delar av Linderöd.

MER INFORMATION:

Eons karta över aktuella strömavbrott hittar du påhttp://54.229.160.4/avbrsite_int/a-code-1.16/index-desktop.html?d=20130919_105735

Maria Sällberg
Jenny Persson, Maria Sällberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons