Annons
Kristianstad

35-åring fick fel besked om skrumplever

Den 35-åriga skåningen fick besked om att hon hade skrumplever. Tre år senare gjordes en ny undersökning. Då visade det att det tidigare provsvaret hade förväxlats.
Skåne • Publicerad 17 januari 2018
När levern undersöktes fanns tecken på skrumplever. Men den 35-åriga patientens prov hade förväxlats med en 65-årig patients.
När levern undersöktes fanns tecken på skrumplever. Men den 35-åriga patientens prov hade förväxlats med en 65-årig patients.Foto: Paul Madej

Det var under 2014 som 35-åringen sökte vård och det togs en biopsi, det vill säga ett litet vävnadsprov från levern. Hon fick besked om att hon hade gallstas (stopp för flödet av galla ut till tarmen) och levercirros (skrumplever). Det sistnämnda är en sjukdom som gör att levern blir skadad och inflammerad och frisk vävnad ersätts av ärrvävnad. Den orsakas av sjukdom eller läkemedelsanvändning, men kan också förknippas med stort alkoholintag.

En behandlande läkare ville dock veta mer och begärde en ny diagnos 2015, och fick då samma svar. Men 2017 gjordes en ny biopsi, som visade att levern var frisk och utan inflammation eller ärrvävnad. Det gjorde att patienten hörde av sig till Patientnämnden, och en utredning drog igång på Medicinsk Service. Den visade att två prov har förväxlats 2014, 35-åringens och en då 65-årig kvinnas.

Annons

Region Skåne har nu Lex Maria anmält händelsen, som uppges bero på den mänskliga faktorn.

– Det är inget systemfel som ligger bakom, och det här ligger så långt bak att det är omöjligt att utreda exakt vad som har hänt. Men en ändring som skett sedan dess är att man numer bara kan trycka fram en etikett åt gången för ett provsvar, vilket ska minimera riskerna att man förväxlar namnen, säger Gunilla Nybell Lindahl, vikarierande chefläkare på Medicinsk service, när hon läser innantill ur anmälan som den ordinarie chefläkaren har gjort.

Hon säger också att ingen av patienterna har drabbats av någon allvarlig vårdskada.

– Den yngre patienten hade inga andra symtom så man satte inte in åtgärder mot levercirros. Den äldre kvinnan hade så många andra symtom så hon fick behandling. Men det är klart att det aldrig är kul att gå omkring med oro för den sjukdomen och att gå på regelbundna kontroller för det.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons