165 dokument styr regionens verksamhet
Har du läst ”Regional handlingsplan för läkemedel och miljö”, ”Hållbar resursanvändning - riktlinjer för avfallsförebyggande arbete i Region Skåne 2014-2020”, eller ”Naturvård och rekreation, policy”?
Inte? Då har du sannolikt även missat de nio andra styrande dokumenten som också finns under kapitlet ”Miljö” inom Region Skåne. Snart kommer ett till, eftersom det rödgröna styret även vill ha igenom ett ”klimatpolitiskt ramverk”.
Det är ändå inte den avdelning som har flest styrdokument. Under avdelningen ”Förtroendevalda och politiska sekreterare” finns det över 23 dokument dessa förväntas ha läst igenom och godkänt och hantera rätt. Det är allt från arbetsordning för regionfullmäktige till riktlinjer för politiska aktiviteter, hur de ska hantera bilförmåner, representation, gåvor, alkohol och droger, möten och resor samt inte mindre än sju bilagor som bara går igenom ekonomiska förmånerna till förtroendevalda.
Under ekonomiavdelningen finns det 18 olika dokument, varav tio är direkt styrande riktlinjer och andra är rapporter eller sammanställningar. Den viktigaste är kanske ”Verksamhetsplan och budget för 2018”, som anger hur mycket pengar de olika förvaltningarna får och i huvudsak hur dessa ska användas. Det är det dokumentet som oftast vållar längst debatt och strid i regionfullmäktige, när de som styr vill ha igenom sin budget.
Det finns andra dokument som styr verksamheten, allt från avgifter för taxor i sjukvården till hur hög p-avgiften ska vara utanför sjukhusen samt riktlinjer för elhandel. Totalt finns det inte mindre än 165 olika styrande dokument för Region Skåne, bara hos koncernkontoret. Då har vi inte gått igenom alla som finns hos de olika sjukvårdsförvaltningarna eller de regionala bolagen.
En del av dessa är korta riktlinjer på en sida, som ”Region Skånes miljöpolicy”. Andra kan omfatta över 40 sidor som ”Regional kulturplan”. En handlar om ”Strategi för Region Skånes samarbete med Kina”. De allra flesta har varit uppe till bedömning och godkännande av politikerna, antingen i regionstyrelsen eller i regionfullmäktige.
Faktum är att bara att skriva ut namnen på alla dessa styrdokument och handlingsplaner tar tolv A4-sidor i anspråk.
– Oj. Det var ganska mycket, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande, när han hör många sidor det blir och hur många planer som finns.
Går det att förhålla sig till alla dessa planer och dokument?
– Nej, det tror jag inte. Men man ska komma ihåg att många är detaljerade för särskilda grupper, de som jobbar med just det området kan de dokumenten. Alla behöver inte alla dokument. Men jag tror ändå att man kan behöva se över det där och tajta upp och förenkla det.
Dokumenten har kommit till år efter år, efterhand som Region Skåne bildades och utvecklades, och det går inte att skylla på ett enskilt styre för att alla dessa dokument finns.
– Jag tror det har lagts på år efter år. Vi har hittills inte funderat på att ta bort några, men det finns nog skäl att titta över det här.