Annons
Nyheter

Unikt gig i trummisens våta dröm

På pappret ser det fantastiskt ut. Dismembers forna trummis Fred Estby samlar gräddan av svenska dödsmetallsångare för sitt soloprojekt Necronaut och på Sweden Rock skulle de som hittills bara samarbetat i studion mötas för första, och kanske sista, gången.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2011
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Högt över huvudena på sina gäster tronar Estby, bakom dubbla baskaggar och kvadrupla virveltrummor, och den första känslan är att så här, precis så här, ska en slipsten dras.

Estby smattrar loss medan Nifelheim-bröderna Tyrant och Hellbutcher turas om bakom mikrofonen med Watains Erik Andersson.

Annons

Nicke Andersson dyker upp både bakom mick och trumset. Hans rock'n'roll-präglade stämma sticker ut i sitt försök att göra sig hemtam i den klassiska deathmiljön, men istället för ett skriande wailande på ”Tower of death” får vi ett skorrande bluesvrål – och gillar denna känsla av nymodighet i en annars 80-talstrogen ljudbild. Som kuriosa typ.

Att Andersson sedan bräddar Estby på trummor när den sistnämnde själv ställer sig bakom micken, det är en helt annan historia.

Annan kuriosa. Mycket kan väl ha hänt inom dödsmetall, men inte scenformen. Det eviga headbangandet har inte kravlat sig ur amfibiestadiet, det blir uppenbart när olika frontpersoner varierar sig ytterst lite.

Olika frontpersoner innebär också olika röster som, visar det sig, inte är särskilt samrepade med materialet. Det gör att det aldrig riktigt tänder till, att en känsla av tafatthet uppe på scenen inte går att skyla bort.

Inte förrän skyarna öppnar sig, samtliga gäster samlas på rad med Estby och ger allt, precis allt, i en bombastisk cover på Deaths ”Evil Dead”.

Monica Hansson
Lisa Appelqvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons