Annons
Nyheter

I industrirockens hårresande sällskap

De svartvita gamla skräckfilmsfonderna bjuder in till ett veritabelt spökhus. Alla som snöat in på nya zombieserien ”The walking dead” vet att de levande döda kan slå till även dagtid. Rob Zombie är en av dem.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2011
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Metal-superstjärnan som förkroppsligade den amerikanska sleazerocken tyngsta motpol på 80-talet, den konstnärlige ledaren för de alternativa industriskräckrockarna White Zombie, anländer för första gången Sweden Rock Festival. Sommarkvällsljuset bekommer honom inte. Skådespelet kan börja och den aningen övertända ”What lurks on channel x?” landar bekvämt i obestridbara ”Superbeast”.

För ärligt talat är Robert Cummings inte världens bästa sångare, men som låtskrivare är han ruskigt, löjligt enkelt, bra. Regelrätta technobeats skär som hysteriska laserstrålar genom industrirockens massivt täta ljudmatta och det är bara att följa med på denna oheliga allians till resa genom hårresande historier om ”Living dead girl” och ”Demonoid phenomenon”.

Annons

Där någonstans finns även en stor komiker med naturlig scennärvaro och skön självdistans. Rob Zombie sitter på scenkanten och dinglar med benen. Rob Zombie bombarderar med badbollar. Rob Zombie har besatt en före detta Marilyn Manson-gitarrist, John 5, som ett par timmar tidigare svurit inför ett stort pressuppbåd på att aldrig någonsin lämna sin mästares sida. Efter konserten förstår man varför.

På uppenbart gott humör bjuder Rob Zombie även på ett gäng klassiska White Zombie-alster, men det är när han för med sig SRF-publiken till giftiga bluesosande sumpmarker på ”House of 1000 corpses” som det blir riktigt livsfarligt. Ett bett av ”Dragula” slår in sista träpålen med råge och avslutande ”Lords of Salem”, soundtracket till sångarens/skräckfilmsregissörens kommande film, är bara ytterligare exempel på den här supertalangen. Löjligt enkel. Löjligt bra.

Monica Hansson
Lisa Appelqvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons