Nyheter

"Vi kan inte låna ut lokaler gratis"

Hembygdsföreningen kan inte låna Klagstorps gamla kommunhus gratis. Det beskedet ger fastighetsnämnden.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2010
Hemmesdyngegården i Hemmesdynge Prästgård i Trelleborgs kommun.
Hemmesdyngegården i Hemmesdynge Prästgård i Trelleborgs kommun.Foto: 

Kommunhuset, som till stora delar står tomt idag, ska i första hand användas till kommunens kärnverksamhet. Det blir svaret från fastighetsnämnden till hembygdsföreningen i Hemmesdynge.

– Om vi inte behöver lokalerna kan det bli aktuellt att hyra ut dem till föreningen men på kommersiella villkor. Vi kan inte låna ut lokaler gratis, det är inte vad vi ska syssla med, säger fastighetschefen Krister Clerselius.

Hembygdsföreningens ordförande Rolf Mårtensson sa redan för några veckor sedan till TA att han är tveksam till om föreningen orkar driva museet vidare även om de skulle få tillgång till en ny lokal. Istället är det mer troligt att inventarierna från museet kommer att portioneras ut till andra museer i bygden.

Bakgrunden till att museet snart står utan lokaler är att Källstorps församling som äger prästgården där hembygdsmuseet varit inrymt inte längre har råd att behålla fastigheten. Föreningen har inte heller någon möjlighet att köpa fastigheten.

INTERNAL INTERNAL
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.