Annons
Nyheter

Var tredje elev tog sig till skolan

Maja Kawka var den enda eleven i sjätte klass på Klagstorps skola som tog sig till skolan på måndagen. Resten var insnöade.
– Det känns konstigt, sade hon under en gymnastiklektionen tillsammans med fyror och femmor.
Nyheter • Publicerad 30 november 2010
Lärarna Susanne Johansson och Susanne Hulting fick en dag extra att planera på.
Lärarna Susanne Johansson och Susanne Hulting fick en dag extra att planera på.Foto: 
Trots bök och stök med vinterkläder gillar barnen på Klagstorps skola snön. "Vi ska ha snöbollskrig om vi får vara på fotbollsplanen", sade Alexander Revesz innan han, Malte Klang, Julia Odell och Mickel Borgshammar gick ut på rast.
Trots bök och stök med vinterkläder gillar barnen på Klagstorps skola snön. "Vi ska ha snöbollskrig om vi får vara på fotbollsplanen", sade Alexander Revesz innan han, Malte Klang, Julia Odell och Mickel Borgshammar gick ut på rast.Foto: 
Maja Kawka var ensam i sin klass.
Maja Kawka var ensam i sin klass.Foto: 
Varje liten sluttning ska testas för pulkaåkning. Ossian Dahlberg försökte åka.
Varje liten sluttning ska testas för pulkaåkning. Ossian Dahlberg försökte åka.Foto: 
Vinter på Klagstorps skola.
Vinter på Klagstorps skola.Foto: 

Snön har blåst långt upp på fasaden på den röda tegelbyggnaden och från taket hänger stora tjocka sjok av snö. Det är lugnt inne i skolan och flera klassrum står tomma, trots att det är en vanlig måndagsförmiddag.

– Vi har bara 46 barn här idag, säger Helena Kindh, rektor för Klagstorps skola.

Annons

Skolan har 130 elever varav majoriteten bor på landsbygden. Eftersom skolbussarna ställdes in var det framför allt eleverna i byn som kunde ta sig till skolan.

– Ett par föräldrar har skjutsat sina barn men en del har nog inte ens försökt. De har förra vintern i färskt minne, säger Helena Kindh.

Från ett klassrum hörs julsånger. "Feliz Navidad" och "We wish you a merry christmas" sjunger barnen för full halls medan deras lärare pekar på en overheadbild med texterna.

– Här har vi både förskoleklass, ettor, tvåor och treor tillsammans, säger Helena Kindh.

I klassrummet intill sitter Susanne Hulting och Susanne Johansson, lärare för klass fem respektive sex. Stolarna är fortfarande uppsatta på bänkarna och inga elever syns till.

– Det känns tomt. Det finns inget tommare än en skola utan elever, säger Susanne Hulting som fick välkomna sju elever till skolan på måndagsmorgonen.

I Susanne Johansson klass kom bara en. Nu har alla fyror, femmor och Maja Kawka från sexan gympa tillsammans.

– Det är kul men jag saknar mina kompisar, säger Maja Kawka.

Efter musiklektionen ska de yngre eleverna ut och leka i snön och det råder febril aktivitet i kapprummet när termobyxor, mössor och vinterkängor ska på.

– Det är kul att leka i snön men inte så roligt när man blir insnöad. Men mamma tog en jättestor bil så vi kunde köra genom snön. Annars hade vi tagit traktorn, säger Julia Odell som tog sig till skolan trots att hon bor en bit ut på landet.

Annons

När barnen kommer utanför dörren kan ingen motstå att klättra i snöhögarna som plogats upp på skolgården.

– Vi har bestigit Kebnekaise, ropar Julia Odell och hennes kompis Aime Parfitt när de når toppen på den högsta snöhögen.

Anna Thulin
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons