Annons
Nyheter

Från vete till vodka

Ett kilo vetekorn blir en liter. Söderslätt är perfekt när det kommer till att odla vete för vodka. Nu kör tröskorna så att det ryker och spannmålsanläggningen går dygnet runt.
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2011
Johan Hansson väger och kontrollerar lasset innan han tömmer på Södra Åby spannmålsanläggning.
Johan Hansson väger och kontrollerar lasset innan han tömmer på Södra Åby spannmålsanläggning.Foto: Tom Wall
Vetet är på väg ner under gallret. Därifrån fraktas det uppåt och hamnar överst i silon.
Vetet är på väg ner under gallret. Därifrån fraktas det uppåt och hamnar överst i silon.Foto: Tom Wall
Bengt Andersson kör skördetröskan som han och Johan Hansson delar på. Det blir allt vanligare att lantbrukare hjälps åt, av ekonomiska skäl.
Bengt Andersson kör skördetröskan som han och Johan Hansson delar på. Det blir allt vanligare att lantbrukare hjälps åt, av ekonomiska skäl.Foto: Tom Wall
Marken är så blöt i år att kornen fastnar på däcken.
Marken är så blöt i år att kornen fastnar på däcken.Foto: Tom Wall

På slätten utanför Vallby vajar vetet i vinden. Så sätter tröskan sitt 7,5 meter långa skärblad vid marken och kärnorna börjar sin väg ut i världen. På Söderslätt skördas drygt 50 procent av det som ska bli Absoluts vodka.

– Det är lite speciellt att odla till vodka. Absolut bestämmer vilka sorter och vilka ogräsmedel som får användas, säger Johan Hansson som har odlat vete tänkt för vodka i sex år.

Annons

Kvalitetskontroller, krav på journalföring, användning av bestämda sorter med hög stärkelsehalt och förbud mot vissa bekämpningsmedel gör det något krångligare att odla vete för vodka jämfört med andra användningsområden. Hans Ström, företagsledare på Södra Åby lokalförening, tycker att det är bra – om det betalar sig.

– Bara bönderna får betalt för det är det inga problem och det tycker jag nog att de får. Men priset som betalas varierar mycket från år till år, det är inte bra - varken för konsumenter eller producenter, säger han.

Stråna försvinner in i tröskan, där inne slås kärnorna ur och bakom tröskan yr halmbitar och skal ut. En bredsida vetefält fram och tillbaka, så är tröskan full och ett rör fälls ut mot traktorflaken som står parkerade bredvid åkern. Ut forsar kärnorna. Ungefär 50 ton får plats, sedan är det fullt på de båda flaken.

– I vete som ska bli till mjöl är man intresserad av hur mycket protein det innehåller, men när det gäller vodka är det stärkelsehalten som är viktig. Ju högre halt desto större kan utvinningen av etanol bli, säger Johan Hansson.

Även om regnet i år har gjort att bönderna till viss del har haft problem med kärnor som gror och försämrar kvalitén är jorden och klimatet på Söderslätt väl lämpat för den här typen av vete.

– Det är lättare att klara kvalitén eftersom det i princip alltid är höga halter av stärkelse. Kanske var det därför produktionen hamnade här, säger Johan Hansson.

Han hoppar in i traktorn och kör kilometrarna till Södra Åby lokalförenings spannmålsanläggning.

Från Södra Åby lokalförening fraktas ungefär 30 000 ton vete varje år till Absolut. Under skördetiden i augusti och ett par veckor in i september är anläggningen igång och bemannad dygnet runt.

Johan Hansson parkerar traktorn så att släpen står på en våg på kortsidan av en kontrollbyggnad. Han hoppar ur och pratar lite med kontrollanten som sitter vid en lucka i väggen. Nu vägs vetet och dessutom kontrolleras vattenhalten, stärkelsen och falltalet. Sedan kör han vidare mot avstjälpningsplatsen bredvid silon. Tre traktorer står redan i kö och det tar ungefär en kvart innan Johan Hansson får köra fram och öppna sidoluckorna på sina flak så att kärnorna kan flöda ner på ett galler.

– Det är lite konstigt att få runt 1,78 kronor per kilo för råvaran när en flaska i butik kostar flera hundra kronor. Jag tror glasflaskan är dyrare än vetet, säger Johan Hansson.

När vetet fallit ner under gallret fraktas det uppåt och hamnar överst i silon. Så småningom, när det vandrat hela vägen ner till botten, skjutsas det in i torken som blåser det torrt. Till slut slussas det till lagerbyggnaden bredvid. Därifrån fraktas det med lastbilar till bränneriet i Tings Nöbbelöv utanför Kristianstad och så till Åhus där franskägda Vin och sprit tillverkar all den Absolut vodka som sedan säljs i hela världen.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons