Annons
Nyheter

P-piller inte alltid bäst

Hur kommer det sig att Sverige har Nordens högsta aborttal?
Nyheter • Publicerad 20 september 2013

I Läkartidningen i veckan presenterades nedslående statistik: I Finland utförs färre än tio aborter per tusen kvinnor i fertil ålder. I Danmark och Norge cirka tolv. I Sverige – dryga tjugo.

Det är något som borde diskuteras, också av oss som anser att aborträtten är självklar. Även om forskning visar att de flesta kvinnor mår bra efter en abort och inte ångrar beslutet finns det förstås en poäng i att försöka minimera antalet.

Annons

Bättre upplysningsinsatser och god tillgång till subventionerade preventivmedel kan hjälpa. I våras visade en studie från Stockholms universitet och Princeton ett tydligt samband mellan billiga p-medel och färre aborter. Inte nog med det, kvinnor som haft tillgång till sådana var mer benägna att utbilda sig och få friska barn.

Tyvärr verkar man nu sätta politisk prestige före unga kvinnors hälsa. Hittills har landstingen haft olika subventioner. Men i somras fattade Sveriges kommuner och landsting ett beslut om en enhetlig rekommendation: att preventivmedel för unga upp till 25 år som mest bör kosta 100 kronor per år. För SKL är det en framgång att man nu enats.

Haken är att stödet begränsas till de preventivmedel – ett tjugotal - som ingår i högkostnadsskyddet. Där finns främst äldre varianter, som ofta har fler biverkningar än nya preparat.

SKL skyller det usla utbudet på läkemedelsbolagen, som inte har sett till att få fler p-medel godkända av Tandvårds- och Läkemedelskontrollverket. Bolagen hävdar å sin sida att reglerna är utformade så att det nästan är omöjligt att få med moderna p-piller i högkostnadsskyddet.

Och medan SKL och läkemedelsbolagen träter är det är de unga tjejerna som får ta smällen.

Jo, jag vet. För många kvinnor är p-pillret en fantastisk, frihetsskapande uppfinning. Men listan på relativt vanliga biverkningar är lång: det kan handla om nedstämdhet, akne, minskad sexlust eller smärtor i underlivet.

Just därför borde alla, särskilt unga, uppmuntras att prova sig fram tills de hittar alternativ som fungerar optimalt. SKL:s beslut innebär att utbudet i praktiken minskas. Vilken tonåring kommer att välja ett p-piller för dryga tusenlappen, när ungdomsmottagningen rekommenderar ett för en hundring?

En faktor att ta med i beräkningen är också att p-piller skrivs ut närmast slentrianmässigt till unga kvinnor – som sedan kan fortsätta med dem i tio - femton år. En färsk undersökning visar att nio av tio barnmorskor rekommenderar p-piller till unga kvinnor som inte fött barn. Den p-pillerpåverkade kroppen, i vissa fall inklusive humörsvängningar och torra slemhinnor, blir till ett normaltillstånd.

Det borde vara möjligt att rucka på TLV:s regler, så att alternativen blir fler. Unga kvinnor borde inte bara ha rätten att styra över sin reproduktion, utan också att må så bra som möjligt under tiden.

Karin Rebas är generalsekreterare för Bertil Ohlininstitutet. 

Mattias Karlsson
Karin Rebas
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons