Annons
Nyheter

Bostadskarriär och bostadsbrist

"Bostadskarriär, vad är det? Min egen bostadskarriär baseras helt på min sambo, som stått i bostadskö sedan hon var liten, i 26–27 år.”
Nyheter • Publicerad 18 maj 2012

Orden är LUF-ordföranden Adam Cwejmans – men han är knappast ensam om sina erfarenheter.

Den gamla idén om att man som ung börjar med ett hyreskontrakt, gradvis byter upp sig till något större, köper hus, för att till sist flytta in i något mindre och mer lätthanterligt – den gäller inte längre. För många unga handlar den så kallade bostadskarriären snarare om att försöka behålla ett tak över huvudet genom andra- och tredjehandskontrakt.

Annons

Den utbredda bostadsbristen får förstås konsekvenser. Företagen får svårare att rekrytera. Unga väntar med att bilda familj. Oseriösa fastighetsägare kan ta ut ockerhyror för lägenheter med slumstandard.

När Sveriges Byggindustrier och Fastighetsägarna anordnade ett seminarium om hyresreglering och välfärd i tisdags var de flesta i församlingen överens om två saker: att en fungerande bostadsmarknad är en grundläggande förutsättning för tillväxt och välstånd, samt att bostadsmarknaden i Sverige fungerar uselt. Ett av de mest uppenbara problemen är att priserna på hyresbostäder inte får variera efter utbud och efterfrågan.

Enligt Sonny Modig, VD för Malmös kommunala bostadsbolag MKB, ger det problem i flera led. När MKB inte kan ta ut marknadsmässiga hyror för attraktiva, äldre hyresbostäder väljer välbeställda hyresgäster, som egentligen skulle ha råd med en nyproducerad lägenhet, att bo kvar istället för att byta upp sig. Flyttkedjan avstannar – och de som drabbas mest är unga och invandrare.

Bostadsbristen har förstås fler och mer komplicerade orsaker än så. Stelbenta regler kring byggande, bristande planering i kommunerna, höga flyttskatter som gör att många äldre stannar i villan istället för att flytta till något mindre gör sitt till. Problemet späs på av alla grannar som agerar efter nimby-principen (not in my backyard) och överklagar alla nybyggen.

Varför görs då inget? Kruxet är att de som står utanför bostadsmarknaden inte är en särskilt röststark grupp. De som har intresse av att bevara status quo – hyresgästföreningar, villaägare etc – har betydligt lättare att organisera sig och komma till tals.

Det är som Adam Cwejman påpekade. När ett nybygge planeras är det en grupp som aldrig klagar direkt till bostadspolitikerna – de bostadslösa som eventuellt hade kunnat vinna på att huset ifråga byggs.

Bostadsbristen är inte bara ett storstadsfenomen. När Boverket härom året gjorde en analys visade det sig att det var bostadsbrist i 24 av Skånes 33 kommuner. Endast Östra Göinge hade överskott. Trelleborg är ett typexempel: Enligt Hyresgästföreningen har det under de senaste tre åren byggts 188 bostäder i Trelleborg – samtidigt som 984 människor flyttat in. Det krävs inga avancerade beräkningar för att förstå att det inte går ihop.

Det som nu behövs är politiker som klarar av att se förbi decennier av försök att reglera fram balans på bostadsmarknaden och istället vågar tänka nytt i bostadspolitiken. Finns de?

Karin Rebas är generalsekreterare för Bertil Ohlininstitutet.

Mattias Karlsson
Karin Rebas
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons