GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Två ord: Sänk skatten!

Den nya regeringen är här och redan från början klargjorde Socialdemokraterna och Miljöpartiet att nu är det slut med forna tiders skattesänkarpolitik.
Nyheter • Publicerad 13 oktober 2014
Foto: 

Vinsterna i välfärden ska bort, det blir mindre kvar i plånboken för många med goda inkomster, och det kommer bli betydligt mer kostsamt att ha unga och pensionärer anställda.

Vad som inte har blivit lika uppmärksammat är att det samtidigt blir väldigt mycket dyrare för alla pensionärer och alla under 26 att driva egna företag. I dagens system har de lägre skatterna för många varit precis den marginalen som krävts för att få det nystartade företaget att gå runt på en osäker arbetsmarknad, eller för att det ska vara värt att fortsätta jobba för att dryga ut pensionen.

När skatterna går till att bekosta den grundläggande välfärden och när pengarna används effektivt tycker nog de flesta att det inte är så problematiskt i sig att betala skatt. Infrastruktur, vård, rättsstat och skola är gemensamma problem som bäst löses på samhällsnivå. Men som politiker får man inte glömma bort att skatt alltid är någon annans pengar, och sådana skall man spendera med försiktighet.

Ett av de tydligaste exemplen på politiker som inte har respekt för sina väljares pengar finns i Region Skåne. Där ser sossetoppen Henrik Fritzon höjd regionskatt som ett självändamål, utan att visa hur pengarna kommer leda till bättre vård. Att höja skatten i regionen verkar för honom vara viktigare än att hitta kompromisser i sakfrågor med partier på andra sidan mittlinjen och säkra ett majoritetsstyre. En tråkig inställning som bara signalerar makt och skatt för sakens skull. Runt om i flera skånska kommuner kommer dessutom nya rödgröna majoriteter höja kommunalskatten utan att först se till att de pengar som finns används på bästa sätt.

I vissa fall kan höjd skatt motiveras med att det verkligen är brist på pengar som är problemet, men skatter hämmar utvecklingen och tillväxten. Regeringen vill av den anledningen till exempel minska tobaksbruket genom att höja skatten på snus och cigaretter. Att höjd skatt på arbete kan leda till liknande konsekvenser verkar man inte ha tänkt igenom.

Skatt är inte en oändlig, aldrig sinande, källa, utan en resurs som är olika stor beroende på hur bra det går för ett land. Utan vinster, utveckling och tillväxt kommer det inte finnas några skattepengar kvar att göra politik med, och de gemensamma resurserna bör hushållas med respekt. Det är trots allt det politik handlar om, men tyvärr verkar det ofta mer populärt att utöka sina egna ansvarsområden till större arealer än att ta hand om det man har. Till skillnad från höjd skatt har dock sänkt skatt ett självändamål – det senare ger i alla fall tillbaka lite av makten över ekonomin till den enskilda medborgaren.

Johanna Nylander är fristående skribent och arbetar till vardags på Dataspelsbranschen med samhällsanalys

Mattias Karlsson
Johanna Nylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer