Annons
Nyheter

Punktskatternas baksida

Nolltoleransmål, punktskatter på onyttigheter och prussiluskor till politiker gör lagstiftningen kortsiktig och otrygg.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2012
Foto: 

Tittar man på vilka initiativ som får uppmärksamhet är det lätt att tro att de största hoten mot var och en är vad man lägger ner i sin matkasse. Samhället har som en överförälder självmant tagit över ansvaret för människors liv och väl genom att bygga ett system som bara med sin blotta existens är en grogrund för alternativa ekonomier, brottslighet och misstro till regelverket.

Det är svårt att få tillbaka tilltron till rättsstaten om man en gång förlorat den, och lagar som ligger långt bort från de flestas åsikter och värderingar är sällan särskilt effektiva. Man bör visserligen inte låta rådande opinion vara enda faktorn vid regelskapande, men lagar och regler som rör den personliga friheten och de allra mest vardagsnära besluten är inte undantag som samhället kan fingra i hur som helst.

Annons

När finanskrisen omfattar länder och inte banker, regeringen talar om arbetslinjen och när partierna har fullt upp med att bestämma om vem som skall vara deras företrädare i tevesända debatter, då är det lätt att glömma bort enkla frågor som personlig frihet. I ett välfungerande och fritt samhälle behöver var och en få lov att fatta sina egna beslut, även när de är dåliga. Personliga val som vad man äter till frukost, har i Ikeaglaset på lördagskvällen eller vad man intar vid fikapausen borde vara upp till var och en och inget som styrs via reglementen, lagar eller skattesatser. Om man inte får ta ansvar för det mest basala, är det rätt poänglöst att tro att man skulle kunna ta ansvar för några större frågor. Upplever man dessutom att man fått sig den friheten fråntagen, är det inte konstigt ifall man samtidigt tappar tilltron till rättssystemet.

Det går inte att lagstifta bort att människor ibland gör dåliga val eller begår dumma misstag. Hur många goda intentioner det än finns bland politiker som förespråkar statliga satsningar på folkhälsa och höjda punktskatter på onyttigheter som alkohol och tobak, talas det mindre om vilka konsekvenserna av regleringarna är. Ju mer tid och resurser som läggs på att stoppa harmlösa njutningar, desto mindre resurser blir det över för att stoppa riktiga brott som smuggling av de punktbeskattade varorna och organiserad brottslighet.

Om man inte har makt över de mest vardagliga besluten i sitt liv, är det inte konstigt att man inte ser sig själv ha makt någon annanstans heller. Man tappar respekten för samhället, rättsystemet och skyller hellre på någon annan. Ifall misstron mot rättsstaten odlas, och de där vardagsbesluten inte lämnas i fred, då blir snart cigarrer och chokladtårteöverflöd ett försumbart problem i jämförelse.

Johanna Nylander är marketing och PR-manager i Köpenhamn.

Mattias Karlsson
Johanna Nylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons