Nitlott för svenska företag
Det kan låta oskyldigt, men enligt svensk lag är det ett brott att lotta ut priser. Den svenska lotterilagstiftningen är en av de hårdaste i världen, även jämfört med andra länder som har eller har haft ett spelmonopol. I Sverige regleras nämligen alla former av utlottningar, även de som inte kräver att man köper något för att delta.
Lotterier med och utan insats dras över en och samma kam. Det är alltså i princip olagligt att ge bort något till en slumpmässigt vald vinnare, vare sig det är en badboll, en Ipad eller en bil. I strävan efter rättvisa får man bara vinna saker om man är motiverat bäst. Det är alltså okej att vinna för att man skrivit en bra slogan, men inte för att lotten avgör.
Om slumpen avgör är det ett lotteri, och för att anordna lotteri behöver man ha tillstånd i Sverige. Oavsett hur små vinsterna är. Det finns några undantag. Ett av dem är för periodiska tidskrifter som får lotta ut saker av mindre värde, som böcker eller biobiljetter. Ett annat undantag är ideella föreningar med samhällsnyttigt intresse som får lov att anordna lotterier både med och utan insats. Undantagen skapar bara gråzoner till en redan motsägelsefull lag.
Enligt EU:s lagstiftning får alla svenska medborgare delta i utländska spel och lotterier, men de får inte marknadsföras här i Sverige. Lotterier är alltså okej, så länge inte allt för många svenskar känner till dem. Detta gör internet till en avreglerad marknad mitt i ett reglerat spelmonopol där svenska konsumenter och företag tvingas till sämre förutsättningar än andra.
Lotterilagens bästföredatum har sedan länge passerats, och den har muterats till ett obegripligt hårklyveri. Det är olagligt för ett företag eller en privatperson att slumpa ut en vinst även om det inte kostar något att delta i utlottningen. Slumpen används också som avgörande faktor i andra sammanhang, som för att avgöra vem av två likvärdiga sökande som kommer in på den sista platsen på läkarlinjen. Då anses det vara det enda rättvisa.
Den hårda och motsägelsefulla lagstiftningen kring lotterier drabbar framför allt små svenska företag. De fördelar mindre företag kan få av marknadsföring och relationsbyggande med kunder på internet går förlorade när de ständigt måste vägas mot osäkerheten kring vad man får och inte får göra.
Att lotta ut sina produkter till potentiella kunder skulle kunna vara ett sätt för mindre företag att få uppmärksamhet innan man har råd med dyra annonser eller reklam. Att det är olagligt visar bara på hur dåligt lagarna har hängt med i utvecklingen.
Johanna Nylander är marketing och PR-manager i Köpenhamn.