Nyheter

Låt halloumin bli huvudrätt

Redan när termometern slår över till tvåsiffriga plusgrader brukar ett svagt skimmer av grill-os höja sig över villakvarteren.
Nyheter • Publicerad 24 juni 2013

Den svenska sommaren är kort, och då måste man passa på att njuta av allt som har med utomhusliv att göra så länge som möjligt.

På grillen återfinns nästan alltid köttet, och just köttkonsumtionen har blivit ett populärt ämne att förfasa sig över. Det äts betydligt mer kött i landet än de nivåer som världshälsoorganisationen rekommenderar, och köttsvulstigheten anses både tära på miljön och på köttätarnas hälsa.

Vad som kanske inte är lika känt är att svenskarna är bland de som äter mest halloumiost i hela världen. Det måste inte ligga en bit grillat kött på tallriken bredvid potatisen, några skivor kyckling i salladen eller vara skinka på smörgåsen. Det går utmärkt att få i sig den mängd protein man behöver genom växtlighet och en varierad kost, och det finns ingen anledning att äta halvgott kött, eller kött som bara fungerar som utfyllnad i en måltid. Om man dessutom äter mejeriprodukter, ägg eller måttliga mängder fisk tillgodoses proteinbehovet ännu snabbare.

Det är lätt att säga att man bara skall äta bra kött som är ekologisk, närproducerad och av hög kvalitet, men har man en begränsad ekonomi är det lättare sagt än gjort. Man kan påverka mycket genom att välja vad man skall handla i affären, men det kostar tid och kunskap att vara en aktiv konsument.

Mat omges ständigt av nya rön, dieter och teorier. Närproducerat är inte bättre för miljön om det är producerat på ett ohållbart sätt. Effektiv produktion på andra sidan jorden kan vara bra mycket bättre för ett hållbart samhälle i längden om transporterna hit är skonsamma och utsläppslåga. Tyvärr är dessa produkter ofta onödigt dyra och har svårt att konkurrera på marknaden på grund av skyddstullar och kraftiga subventioner av inhemskt jordbruk.

För många är kött helt enkelt gott. Bacon fick nyligen en renässans på internet och det kryllar fortfarande med sajter om hur allt blir bättre med ett par knaperstekta skivor till måltiden. Det säljs baconglass, baconchoklad, och baconost i tub. Bacon är nästan demokratiskt, det är billigt, lättproducerat och går att få tag på i nästan varje butik. Det finns till och med bacon som inte är gjort av griskött. Även den som inte har råd att köpa stora mängder kött att äta varje dag kan unna sig bacon i bland.

Det är knappast möjligt eller önskvärt att alla radikalt skall förändra sin köttkonsumtion, eller att människosläktet ska bli vegetarianer, men det går att förändra attityden till kött. En bra början vore om fler skulle se det som ett tillbehör man äter ibland, i stället för en obligatorisk ingrediens för att måltiden skall bli komplett.

Låt halloumin bli huvudrätten på grillen istället för tillbehör till ännu en flintastek.

Johanna Nylander är marketing- och PR-manager i Köpenhamn.

Mattias Karlsson
Johanna Nylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.